Revija Reporter
Slovenija

Katastrofa: ravnatelj OŠ Prebold zavrača testiranje in cepljenje, od ministrstva pa zahteva dokaze, da so virusi povzročitelji bolezni

Reporter
118 17.917

20. avg. 2021 14:39 Osveženo: 18:13 / 20. 8. 2021

Deli na:

Peter Žurej, ravnatelj OŠ Prebold

YouTube

Z novim šolskim letom bodo tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju veljali PCT pogoji, a sodeč po izkušnjah iz preteklega šolskega leta, bo zaradi tega na nekaterih šolah ponovno pestro. Na osnovni šoli Prebold se ravnatelj Peter Žurej že v preteklem šolskem letu ni hotel testirati in očitno tega ne namerava niti letos. Žurej je na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport marca letos, 3 dni po tem, ko ga je glede zavračanja rednega testiranja kontaktiral naš novinar in je bil o tem objavljen tiskan članek, naslovil prošnjo za znanstvene dokaze v zvezi z virusi in cepivom proti covidu-19. Čeprav so inšpektorji OŠ Prebold izdali odločbo z globo, je tamkajšnji ravnatelj še vedno v službi.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, bodo vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki niso prebolevniki ali cepljeni, morali enkrat tedensko opraviti hitri test na covid-19. V pripravi naj bi bile tudi pravne podlage, da se bodo lahko vsi, za katere je testiraje obvezno, samotestirali, in sicer prav tako enkrat tedensko. Minister pričakuje, da bi to lahko zaživelo po 6. septembru. Kako bo z nadzorom samotestiranj še ni znano.

Že v prejšnjem šolskem letu, ko še ni bilo covidnih potrdil s QR kodami so se vsi, ki so vzgojo in izobraževanje izvajali v živo, morali redno testirati. Zdravstveni inšpektorat je tako glede izvajanja testiranja zaposlenih med januarjem in 20. julijem opravil 710 nadzorov v šolah in vrtcih. V desetih primerih so ugotovili, da testiranje ni skladno z odredbo. Izrekli so osem opozoril ter 12 odločb o prekršku z izrekom opomina. Eni osebi so izdali odločbo o prepovedi dela, v enem primeru pa so izdali odločbo z globo v višini 400 evrov.

Za globo so se inšpektorji odločili prav na osnovni šoli Prebold, kjer še vedno ravnateljuje Peter Žurej. Nadzor so tam opravili kar trikrat in vodijo tri postopke, ki pa še niso zaključeni.

Na vprašanje novinarjev N1, ali bo v prihajajočem šolskem letu delal od doma, če se ne bo cepil ali testiral, pa je Žurej odvrnil: »Ne pričakujem, da bo država kršila ustavo in mednarodne konvencije in deklaracije o človekovih pravicah.« Glede vprašanja o cepljenju pa se je skliceval na Oviedsko konvencijo o človekovih pravicah v zvezi z biomedicino.

Žurej je 8. marca (istega dne kot je v Reporterju izšel članek o njegovem zavračanju testiranja) ministrstvu za izobraževanje in ministrstvu za zdravje poslal prošnjo za znanstvene dokaze. Med  drugim je prosil za dokaze o virusih kot povzročiteljih bolezni ter o učinkovitosti cepiv.

3b0d969946b5a0ede9bd5e4b484cd2ee.jpeg

Naj spomnimo, v Reporterju smo 8. marca letos objavili članek z naslovom "Ravnatelj se ne bo cepil", v katerem smo pisali o tem, da nekdanji ravnatelj OŠ Prebold Oton Račečič zdajšnjemu ravnatelju Petru Žureju očita dvomljive odločitve v boju z epidemijo.

Račečič je takrat za Reporter pojasnil, da ima za tovrstne očitke več dokazov. »Ravnatelj Peter Žurej eksplicitno in stalno krši odlok vlade in ministrstva za zdravje in se že od začetka veljavnosti tega ukrepa ne testira tedensko. Naj spomnim, da se mora zaposleni, ki se ne testira, odstraniti z delovnega mesta. Do nedavnega tudi zaposlenim ni bilo potrebno nositi mask, npr. v skupnih prostorih,« je za Reporter dejal Račečič.

Račečič je o ravnateljevem ravnanju večkrat obvestil svet šole OŠ Prebold, občino Prebold in inšpektorat za zdravje. Ravnatelju je celo sam povedal, da mora zapustiti delovno mesto, če se ne bo testiral saj ne gre za kaprico, ampak varovanje zdravja zaposlenih otrok in posledično njihovih staršev. Žurej se ni dal. Nekdanji ravnatelj se je zato spraševal, zakaj nihče od pristojnih ne ukrepa: »Na šoli je bila dvakrat inšpekcija, vendar je stanje isto, ravnatelj je še vedno vsak dan na delovnem mestu.« Ves čas epidemije naj bi imeli tudi težave z njegovim odklonilnim odnosom do vseh ukrepov za varovanje zdravja.«

Zaradi navedb nekdanjega ravnatelja Račečiča je novinar Reporterja Gašper Petovar  kontaktiral njegovega naslednika Žureja, ki je po besedah predhodnika nasprotoval domala vsem ukrepom po vrsti, celo proti uporabi razkužil.

Ko ga je novinar povprašal o tem ali so Račečičeve navedbe glede nespoštovanja ukrepov resnične, mu je ta odgovoril, da resnica pravzaprav nikogar ne zanima. »Če se pogovarjamo o resnici, se moramo najprej vprašati, ali je vse, kar nam govorijo o virusu in epidemiji, resnica. Številni svetovni znanstveniki in raziskave kažejo, da to, kar se dogaja, nima nobene znanstvene podlage. Ni dokazov, ki bi potrjevali tisto, kar nam občila govorijo o virusu in epidemiji,« je še dejal Reporterjevemu novinarju.