Revija Reporter
Slovenija

To se bo dogajalo v tretjem tednu predvolilne kampanje

STA
4 1.270

10. apr. 2022 14:19 Osveženo: 14:19 / 10. 4. 2022

Deli na:

Po soočenjih, anketah javnega mnenja in tisku sodeč, bodo Golob in stranke KUL zamenjali Janšo.

Primož Lavre

Vstopamo v tretji teden volilne kampanje pred državnozborskimi volitvami, ki prinaša stopnjevanje aktivnosti strank oziroma list na terenu ter soočenja njihovih stališč. Stranke so v drugem tednu okrepile kampanjo na terenu, zaključilo se je potrjevanje kandidatnih list, gospodinjstva pa bodo prejela publikacije s seznami kandidatov.

Volilne komisije so v minulem tednu zaključile postopke preverjanja zakonitosti kandidatnih list in izžrebale vrstni red list na glasovnicah v posameznih volilnih enotah. Državna volilna komisija je začela s tiskanjem glasovnic, gospodinjstva pa bodo predvidoma v naslednjih dneh prejela publikacije s seznami kandidatov v posameznih okrajih.

Medtem se v sredo, 13. aprila, izteče rok za volivce, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali socialno varstvenem zavodu za institucionalno varstvo in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, da to sporočijo okrajni volilni komisiji. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. S takšno odločbo lahko invalidi glasujejo po pošti tudi stalno, to obvestilo okrajni volilni komisiji pa velja do preklica.

Teden pozneje, 20. aprila, pa se izteče rok, do katerega lahko volivci zaprosijo za glasovanje na domu zaradi bolezni. Državna volilna komisija je pred časom sklenila, da bodo morali takšni volivci priložiti zdravniško potrdilo, čemur pa nasprotujejo v zdravniških organizacijah. V zdravniški zbornici opozarjajo, da želi DVK zdravnikom naložiti dodatne obveznosti, navodilo pa po njihovi oceni ni v skladu z zakonom.

Zavračanje prošenj za izdajanje zdravniških potrdil na DVK označujejo kot nesprejemljivo. Opozarjajo, da se volivcem s tem onemogoča uresničevanje volilne pravice. Na DVK še poudarjajo, da ne gre za volivce, ki bodo v času pred volitvami v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. Slednji bodo morali predložiti le potrdilo o okužbi oziroma odrejeni izolaciji.

DVK je sicer minuli teden odločila še, da volišča na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi ne bo, saj volitev tam zaradi varnostnih razmer in logističnih pogojev ter zaradi ustavljenega poštnega prometa z Rusijo ni mogoče izpeljati. Iz istega razloga ni mogoče glasovanje po pošti iz Rusije. Slovenski državljani, ki prebivajo v Rusiji, bodo na volitvah lahko oddali svoj glas le v Sloveniji.

Stranke kampanjo preselile na teren

Pred volitvami sicer stranke stopnjujejo kampanjo na terenu, kjer na različne načine nagovarjajo volivce.

V LMŠ, NSi in Gibanje Svoboda so se na teren odpravile z avtobusi, Naša Dežela pa kar s tovornjakom. Omenjene stranke so se v preteklem tednu udeležile tudi različnih kmetijskih sejmov. Stojnice po slovenskih mestih postavljajo v SD, Levici, SAB in Povežimo Slovenijo. V SDS in Levici organizirajo tudi pogovorne večere.

Med bolj inovativnimi so bili predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki se je med drugim preizkusil v izdelavi kebaba, predsednica SD Tanja Fajon v boksu, minister za delo in kandidat NSi Janez Cigler Kralj je v volilni kavarni NSi igral na kitaro, kandidatka SDS Anja Bah Žibert pa je organizirala piknik na turistični kmetiji. V Vesni so se ta teden zavzemali za zelene površine v mestih.

Polemike o RTVS še brez epiloga, negodovanje glede volilnih plakatov

Minuli teden je upravno sodišče začasno ugodilo Gibanju Svoboda Roberta Goloba, ki je zoper Radiotelevizijo Slovenije (RTVS) vložilo tožbo zaradi neenakopravne obravnave v predvolilnih soočenjih. RTVS je sprva status parlamentarne stranke dodelila le Naši deželi Aleksandre Pivec. Zdaj je enako obravnavano tudi Gibanje Svoboda, ki je prekinilo bojkot soočenj na RTVS.

Po odločitvi sodišča status parlamentarne stranke v predvolilnih soočenjih zahteva tudi Naša prihodnost, saj na njihovi listi kandidira aktualna poslanka Violeta Tomić. Na RTVS so poslali zahtevo, če jim ne bodo ugodili, pa bodo tudi oni vložili tožbo na upravno sodišče. Ob tem predsednik stranke Ivan Gale poudarja, da je sodna praksa jasna, a soočenj na RTVS ne bodo bojkotirali.

Lista Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo pa je vložila ustavno pritožbo zaradi "neregularnih volitev" oz. zaradi neenakih možnosti predstavitve programa neparlamentarnih strank v javnosti. Primerjavo so poiskali pri lokalnih in predsedniških volitvah, kjer se med seboj praviloma soočajo vsi kandidati za posamezno funkcijo. Popovič meni, da bi "se morali vsi mediji obnašati po nekih pravilih", ki pa si jih ne morejo napisati sami in "ne morejo forsirati neke politične opcije", zlasti ne javna RTVS.

Na kritike so naleteli tudi volilni plakati SDS, na katerih so navedeni izvedeni projekti v posameznih občinah. V Mestni občini Slovenj Gradec so na sedež SDS posredovali uradni dopis, v katerem opozarjajo na zavajanjem, saj so projekti, ki jih na svojih plakatih navaja SDS, financirani z davkoplačevalskimi sredstvi. Notranji minister in podpredsednik SDS Aleš Hojs je medtem dejal, da je SDS največja vladna stranka, "zato ne vem, zakaj si tistega, kar smo dobrega naredili, ne bi pripisali oz. predstavili ljudem".