profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Slovenija

To je stanovanje za 1,5 milijona evrov, ki se še vedno prodaja v elitnem Šumiju; kdo je kupil 190 kvadratov velik penthouse?

Deli na:
To je stanovanje za 1,5 milijona evrov, ki se še vedno prodaja v elitnem Šumiju; kdo je kupil 190 kvadratov velik penthouse?

Štirisobno stanovanje v Šumiju z razgledom na jug je naprodaj za 1,5 milijona evrov - Foto: nepremicnine.net

Življenje v luksuznih stanovanjih Centra Šumi naj bi bilo v skladu z zgodovino lokacije sladko. Če že ne sladko, vsaj bogato. Kdo si lahko privošči tako pregrešno draga stanovanja?

Stanovanjsko-poslovni projekt Šumi je bil zasnovan znotraj KD Group, katere ustanovitelj je bil pred petimi leti umrli poslovnež Matjaž Gantar. Šlo je za finančni holding, ki je na vrhuncu leta 2007 razpolagal s 400 milijoni evrov premoženja. A prišla je finančna kriza, banke so terjale vračilo posojil, sledil je dogovor z upniki. Holding ni propadel, je pa marca 2018 po hudi bolezni umrl Matjaž Gantar, star 54 let.

Njegove posle je prevzel sin Matija Gantar. Nekaj mesecev po smrti ustanovitelja skupine je družba KD Group prodala svoj dragulj v kroni, zavarovalnico Adriatic Slovenica. Ta je postala del italijanske zavarovalniške skupine Generali Group, ki je od februarja lani tudi edini lastnik skupine KD. Pred tem so bili ključni lastniki Martin Gantar z družino Gantar, Aleksander Sekavčnik, Sergej Racman in Tomaž Butina.

Kaj se je medtem dogajalo s Šumijem? Leta 2006 so staro stavbo podrli, KD kvart, hčerinska družba KG Group, je tam načrtovala stanovanjsko-poslovni kompleks. A vse skupaj je trajalo, kot se za Slovenijo tudi »spodobi«. Po dolgotrajnem sprejemanju zazidalnega načrta na mestni občini, pri čemer je imel ključno besedo seveda župan Zoran Janković (prvič je bil izvoljen 2006.), so od upravne enote Ljubljana leta 2008 pridobili gradbeno dovoljenje.

A dolgo je pri tem ostalo, očitno tudi zaradi pomanjkanja sredstev. Ta so prišla po prodaji zavarovalnice Adriatic Slovenica, in projekt je stekel. Letos je bil center dograjen, sedanji lastniki so stanovanja kupovali od družbe Šumijev kvart v lasti KD Group. Smetano od prodaje stanovanj je, vsaj glede na kronologijo iz zemljiške knjige (stanovanja so prodajali po tem, ko je postala skupina Generali edina lastnica KD Group), pobrala skupina Generali.

Življenje v luksuznih stanovanjih Centra Šumi naj bi bilo v skladu z zgodovino lokacije sladko. Če že ne sladko, vsaj bogato. Na strani nepremicnine.net trenutno prodajajo (menda zadnje) stanovanje, veliko 166 kvadratnih metrov, ki je v petem nadstropju od šestih nadstropij. Mimogrede, stanovanja v petem nadstropju imajo največje terase.

Štirisobno stanovanje je naprodaj za 1,5 milijona evrov, torej dobrih devet tisoč evrov za kvadratni meter. Stanovanje je obrnjeno na jug proti Ljubljanskem barju in ne proti vzhodu, kjer je Ljubljanski grad. Razgled nanj bi se najbrž plačal še kak tisočak na kvadratni meter več. Poleg treh spalnic sta še dve kopalnici, ločen WC, dnevna soba z jedilnico, kuhinja, hodnik in utiliti. Stanovanju pripada tudi velika terasa, dostopna iz dnevnega prostora, in trije francoski balkoni, ki so dostopni iz spalnic. Poleg tega bosta lastniku na voljo dve parkirni mesti v garažni hiši in shramba v kleti.

Kdo si lahko privošči tako pregrešno draga stanovanja? Lastnica kar 190 kvadratnih metrov velikega stanovanja v najvišjem, šestem nadstropju je Mojca Ribič Gantar. Gre za vdovo pokojnega Matjaža Gantarja. Stanovanje ni pod hipoteko. Lastnik enega od velikih stanovanj je tudi Matija Gantar, 33-letni sin Matjaža Gantarja. Je namestnik predsednika upravnega odbora KD Group. Uporabna površina njegovega stanovanja je 110 kvadratnih metrov, je pa v četrtem nadstropju.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24