Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obrazi podjetništva: Lucifer – sladke pregrehe iz pekla

Deli na:
Obrazi podjetništva: Lucifer – sladke pregrehe iz pekla

Lučo Žgank. Vse, kar naredi, je prekleto dobro. - Foto: Primož Lavre

Lucifer zasvoji v trenutku, v vseh dimenzijah z izkušnjo okušanja domnevno nezdružljivih elementov v simfonijo sladke pregrehe, izvrstnostjo sestavin, potrjenih s certifikati, ki navdušujejo tudi bolj zahtevne sladokusce, in prefinjeno izbrano embalažo, ki poboža srce. Lučo Žgank, lastnik podjetja Lucifer Chocolate, ki danes zaposluje več kot dvajset ljudi, čokoladne mojstrovine ustvarja kar sam.

Blizu Velenjskega jezera se vije niz ulic z visokimi iglavci in listavci, ki so videti tam že od nekdaj. Na začetku ene izmed njih je zraven domače hiše tudi proizvodnja čokoladnih mojstrovin. S pomočjo nešteto prebranih priročnikov, kuharskih knjig, opravljenih kulinaričnih tečajev vseh vrst po vsem svetu je ljubezen do čokolade z leti prešla v uspešno podjetniško zgodbo, ki traja že petnajsto leto.

Gospod Žgank je človek več talentov, izkazal se je tudi kot izjemen gostitelj. Dom kar kliče po druženju, saj je bilo na mizi polno sladkih dobrot, od prefinjeno obarvanih pralinejev do dveh novosti, in sicer kavnih zrn, oblitih s čokolado, in borovnic, oblitih z ruby čokolado, kjer so sadne kockice narejene iz sadnega pireja. Čokoladno kraljestvo je izvrstno dopolnjevala bogata izbira toplih napitkov, od kave do vroče čokolade.

Foto: arhiv Lucifer Chocolate - Novost angela – kavna zrna, oblita s čokolado.

Na prvi pogled je Lučo lahko videti oster in trd, a resnica je popolnoma drugačna. Znotraj se skriva mehak mož z velikim srcem, ki rad pomaga in deli bogate izkušnje, kulinarične nasvete tudi brezplačno, če je potrebno. Kot na primer v Gani, kjer je učil pripravo čokolade tamkajšnje prebivalce. Potovanja še vedno ostajajo njegova velika strast.

S partnerko Jano, mladostno ljubeznijo, večno zaročenko, kot ji pravi gospod Lučo, še danes z iskrico v očeh, sta se ravnokar vrnila s popotovanja po južni Italiji. Kot prava gurmana sta pokusila vse tamkajšnje domače specialitete, od sladkih za priboljšek do bazičnih, kot so domače durum testenine, narejene na roke, ali avtentična pica margerita iz Neaplja.

Foto: arhiv Lucifer Chocolate - Luciferjeve mojstrovine pometejo s konkurenco.

Položeno v zibelko

Podjetniško žilico je Lučo moral povzeti po družini, saj je bil njegov oče velik svetovljan, ki je kot predsednik občinske skupščine uspešno določal življenje Velenja mnogo let. Lučeva podjetniška pot je tudi odraz karakterja, saj ni reči, katere se Lučo ne bi lotil, le zanimati ga mora. Med drugim tudi rad fotografira in snema videe.

Ko si v domači hiši ogledujemo ministudio, ravno zazvoni na vratih. Poštar je prinesel novo igračko, se zasmeje Lučo, odpre paket in vzame ven pripomoček za objektiv, ob katerem so se še našemu fotografu Primožu zasvetile oči. Kdor zna, pač zna. Lučo ima za seboj impresivno podjetniško zgodovino, saj je z oglaševalsko agencijo AV, ki še danes zaposluje več kot šestdeset ljudi in je v lasti njegove sestre, pogumno stopil na samostojno pot in jo nadgradil s sladkim konceptom luciferja vse do angela danes.

V čokoladnici Lucifer Chocolate v Velenju vsak dan zadiši po sveži čokoladi. Bomboniere in čokoladni pralineji so ročno izdelani, skrbno in natančno po lastnih recepturah z vrhunskimi sestavinami, ki pričarajo najokusnejše čokoladne mojstrovine. Zgodba o blagovni znamki Lucifer Chocolate se je začela z veliko ljubeznijo do čokolade in želje po ustvarjalnosti. Iz prvih ročno izdelanih čokoladnih pralinejev je v kratkem času zrasla pravljična čokoladnica, ki sta ji kmalu sledili tudi prodajalna in kavarna Lucifer.

Izbor vrhunskih čokoladnih izdelkov je pester, za vsakega se nekaj najde, od pralinejev in tortic najrazličnejših okusov do čokoladnih tablic, vroče čokolade in čokoladnih namazov ter najrazličnejših darilnih bombonier. Vsi izdelki so zaviti v elegantno embalažo, ki ohrani njihovo svežino in kakovost.

»Vsi izdelki Lucifer Chocolate so ročno narejeni, oblikovani s spretnostjo in občutkom, kar se kaže  v originalnosti oblik in okusov. Uporabljena kakavova zrna prihajajo iz daljnih dežel okoli ekvatorja, kjer rastejo najboljše vrste kakavovca, ki vsebujejo prefinjene arome. V kombinaciji z vrhunskimi okusi in dodanimi sestavinami z vsega sveta nastajajo kreacije, tudi tiste nove, izven vsakdanjih okvirov pričakovanega. Želim ponuditi dovršene čokoladne izdelke, ki presegajo običajno izkušnjo s čokolado, presenetijo z vrhunskimi okusi, kreativnimi kombinacijami in visoko kakovostjo, ki se odraža tako v skrbno izbranih sestavinah kot ročni izdelavi.«

Foto: Primož Lavre - Pri vsakem spletnem nakupu v znesku nad 25 € vam strošek pakiranja in distribucije podarijo.

Zahtevni trg sladkosnedov

Gospod Žgank lahko sam doma ustvari okoli 2000 zahtevnih pralinejev, kar me je presenetilo. Številka se mi je namreč zdela visoka, vse dokler nisem na lastne oči videla, kako spreten je. Ko si je nadel temen predpasnik in v roke vzel nekakšen »špohtel«, ga zavihtel pod modelom za čokoladne pralineje, je v štirih potezah, brez packanja naredil kar šestnajst krhkih mojstrovin. Krhkih z namenom, saj mora biti krhko trd le ovoj. Polnilo znotraj je mehko. Recept za uspešnico.

»Naša vizija niso le sladke sanje, saj dan za dnem poganjamo srce čokoladnice, da ostajamo prvi na slovenskem trgu. Ostajamo zvesti kreativnosti, zato bomo še naprej razvijali in ustvarjali božanske, nenavadne in presenetljive kombinacije čokoladnih okusov in doživetij. V prihodnjih letih želimo svojo pozicijo in prepoznavnost vodilne čokoladnice v Sloveniji še močneje razširiti tudi v tujini. Tuji trgi ponujajo priložnost za razširitev čokoladnih idej, zato bomo še naprej iskali zaupanja vredne stranke širom po svetu.«

Z odpiranjem novih lokacij po Sloveniji in v tujini Lucifer navdušuje kupce tudi v Italiji, Avstriji, Romuniji, Švici, Ameriki, na Hrvaškem, Kitajskem in Japonskem. Zanimivo raznolika ponudba čokoladnih užitkov kar naprej narašča, saj Luču idej nikakor ne zmanjka.

»Pri nas je vse mogoče. Smo majhna čokoladnica, zato smo prilagodljivi in zlahka ponudimo več kot zgolj osebno zadovoljstvo. Zato vsem ljubiteljem čokolade omogočamo nakup kreativnih poslovnih daril, kjer je logotip podjetja na čokoladi zgolj dodatek po želji naročnika. Čokoladna personalizirana in poslovna darila so vedno toplo sprejeta, na njih pa se nikoli ne nabira prah. Škatla svežih, ročno izdelanih pralinejev z okusi po vašem izboru, ki so tudi ročno obarvana v želenih barvah, je velika uspešnica, s katero nikakor ne morete zgrešiti. Če ste ljubitelj čokoladnih tablic, ponujamo vse, od mini, majhnih, srednjih pa vse do velikih mlečnih in temnih, fantazijsko posutih tablic. Ali pa se pustite zapeljati čokoladnim kroglicam s polnilom lešnikov, sadja ali alkohola do čokoladnih cigar s konjakom in čokoladnih šopkov z aromo vijolic. Možnost izbire je resnično velika, za vse okuse.«

Ko gospod Žgank z ljubeznijo preizkuša recepture in še neraziskane kombinacije okusov, nastajajo nova kulinarična doživetja, kot je na primer nova vrsta čokolade, rožnata ruby, posebna, a hkrati na voljo vsem sladkosnednežem. Čokolada, pripravljena po nerazkritem postopku, je prva večja tehnološka novost po »izumu« bele čokolade v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Foto: Primož Lavre - Luciferjeve mojstrovine pometejo s konkurenco.

Najboljša četrta vrsta

Čokoladna pisma, prelepa, posuta čokoladna jajca, čokolada z okusom potice, pisani obliti mandlji in pisana posuta čokolada – luciferčki so pripravili izjemno velikonočno pomladno ponudbo pisanih zajčkovih dobrot in mojstrovin. V proizvodnji, polni različnih strojev za uresničitev čokoladnih sanj, gospod Lučo vsak dan ustvarja zahtevne gurmanske fantazije. Z lahkoto, nasmehom in dobro voljo, kar je, priznam, impresivno.

V proizvodnji pokusim pasto z lešniki in karamelo. Preden posodo gospod Lučo zapre, hitro prosim za še. Vse bi pojedla, pomislim. Vso posodo, polno paste, brez zadržkov, tako mamljiv okus je bilo čutiti na konici jezika. Sledi pokušina kavnega ekstrakta, a v zameno raje ponovno izberem pasto z lešniki in karamelo.

V proizvodnji Lucifer Chocolate med novo tehnologijo, kjer vse diši po mamljivi čokoladi vseh vrst, kar je še posebej razburljivo, nastajajo med drugim umetelni pralineji in angel novosti v obliki kavno čokoladno hrustljavih kroglic za vse ljubitelje jutranje rutine sladkega užitka. Vsi izdelki Lucifer Chocolate so ročno narejeni, oblikovani s spretnostjo in občutkom, kar kaže originalnosti oblik in okusov. Uporabljena kakavova zrna prihajajo iz daljnih dežel okoli ekvatorja, kjer rastejo najboljše vrste kakavovca, ki vsebujejo prefinjene arome. V kombinaciji z vrhunskimi okusi in dodanimi sestavinami z vsega sveta so izdelki Lucifer Chocolate užitek, ki si ga boste zaželeli znova.

V času korone je cena čokolade kot surovine zrasla za več kot deset odstotkov, a v Velenju je vse potekalo po ustaljeni praksi, saj je gospod Lučo dober strateg. Prav tako ima občutek za novosti. Ruby lahko rečemo tudi četrta vrsta čokolade, tako posebna je. Kupci so, glede na ceno, ki je za približno 40 odstotkov višja kot pri klasični čokoladi, novost presenetljivo dobro sprejeli.

Foto: Primož Lavre - Zakaj izbrati Lucifer? Ker je vražje dobra čokolada, ročno izdelano z ljubeznijo.

Lučo je razmišljal še dlje in ustvaril linijo izdelkov brez glutena. Da bodo treningi lažji in cilji uresničeni, so ustvarili linijo LuciFIT, ki ponuja popolnoma naravne, ročno izdelane čokolade brez vsega odvečnega, namenjeno aktivnim ljudem, tudi rekreativcem in športnikom in posebnim prehranjevalnim režimom.

»Sestavine za izdelke linije LuciFIT smo izbrali še posebno skrbno, z mislijo na prehranske intolerance. Vsi izdelki so certificirano brez glutena, imajo visoko hranilno vrednost in izjemen okus brez bližnjic v obliki arom ali dodatkov. Ponosni smo, da smo prva slovenska čokoladnica s certifikatom 'brez glutena' in dovoljenjem za uporabo simbola, prečrtanega pšeničnega klaska. Fini temni ali mlečni čokoladi smo dodali še uveljavljene sirotkine beljakovine (whey), zato je ta okusni in uravnoteženi prigrizek zelo dobrodošla poslastica ob aktivnem življenjskem slogu in skrbi za mišično moč.«

Foto: arhiv Lucifer Chocolate - Luciferjeve mojstrovine pometejo s konkurenco.

V liniji LuciFIT najdete poleg proteinskih čokoladic še odlične vire prehranskih vlaknin, temno rastlinsko čokolado, slajeno s stevijo, brez glutena in sladkorja ter odlične že uveljavljene granola ploščice, okusa kokos in oreh, ki so jih po novem oblili s temno čokolado s stevio.

»Za čokolado velja sklop pravil. Seveda ima temperaturo taljenja, toda odvisno od temperature segrevanja, časa hlajenja na delovno temperaturo in vmesnega mešanja se lahko njena tekstura, ko se strdi, drastično spreminja. Kakavova maščoba, glavna sestavina v čokoladi, ki ji daje trdno teksturo, lahko tvori različne vrste kristalov, od rahlega in nestabilnega do dobro strukturiranega in trdnega. Temperiranje je postopek segrevanja čokolade na niz natančno določenih temperatur, ki ga moramo narediti, če želimo imeti na koncu mojstrovino s stabilno strukturo. Dobro temperirana čokolada mora imeti gladko, rahlo sijajno površino in pri prelomu mora značilno pokniti. Če ne temperiramo pravilno ali sploh ne in segrejemo samo na 40 do 50 ° Celzija, bo njena struktura, ko se bo shladila, mehka, zrnata in bleda.«

Foto: Primož Lavre - So prva čokoladnica z brezglutenskim certifikatomv Sloveniji.

Za vsakogar nekaj

Fine čokoladne dobrote so tudi primerno darilo ob praznovanju rojstnih dni in pomembnih obletnic, do nepozabnega poročnega dne. »Navdušite svoje najdražje, ki obožujejo vrhunska čokoladna darila. Od malih pozornosti, slastnih zalogajčkov pa do čokoladnih pisem, za vsako priložnost vam pomagamo izbrati pozorno darilce, s katerim boste svoj posebni dogodek dvignili na še slajši nivo. Čokoladna darila lahko opremimo z vašim imenom, jubilejem, sporočilom, simbolom in jih naredimo čarobna tudi na prvi pogled.«

Skrivnosti čokoladnih mojstrov, zapisane v buklah, prebranih neštetokrat, dajejo gospodu Žganku poseben pridih elegance, ko pojasnjuje postopek priprave in skrivnosti čokoladnih mojstrovin.

»Kakavovo maslo daje čokoladi sijoč videz, dobro konsistenco in dobro viskoznost. Kakavovo maslo je polimorfna maščoba, kar pomeni, da ima, ko je raztopljeno na različnih temperaturah, šest različnih stabilnih in nestabilnih kristalov. Stabilni kristali v njem dajo čokoladi sijaj, trdnost in dober okus. Nestabilni pa zavirajo strjevanje, posledica je »zamazana«, packasta čokolada. Doma lahko čokolado temperirate v mikrovalovni pečici ali vodni kopeli. Vzamete približno 500 gramov čokolade, jo narežete na koščke, približno 300 gramov stresete v skledo, pripravljeno za parno kopel. Mešate, dokler se povsem ne stopi, na 45–50 ° Celzija, ko posodo odstavite s pare in začnete med mešanjem dodajati preostalo nalomljeno čokolado postopoma, dokler temperatura ne pade na 27 stopinj. Nato čokolado spet postavite na paro, da se dogreje na določeno temperaturo.«