prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je recept za katastrofo v zdravstvu: čistka v uradu Aleša Šabedra, leteli so izkušeni strokovnjaki, ki se niso podredili šefovim praksam!

Deli na:
To je recept za katastrofo v zdravstvu: čistka v uradu Aleša Šabedra, leteli so izkušeni strokovnjaki, ki se niso podredili šefovim praksam!

Aleš Šabeder, direktor novoustanovljenega Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu - Foto: Primož Lavre

Odkar je bil julija lani ustanovljen Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu v okviru ministrstva za zdravje, je bila v Sektorju za investicije in javna naročila znotraj tega urada izvedena prava kadrovska čistka. Oditi so morali vsi »nepridipravi«, ki se niso hoteli podrediti »novim praksam« direktorja urada Aleša Šabedra.

Kot v zadnjih številkah razkrivamo v tiskanem Reporterju, je postal Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (Urad), pod katerega je bil premeščen tudi omenjeni Sektor za investicije in javna naročila, gnezdo negospodarnega in celo nezakonitega ravnanja pri investicijah v zdravstvu. Od začetka Urad vodi Šabeder, nekdanji minister za zdravje in generalni direktor UKC Ljubljana. Poznavalci pravijo, da so se morali vsi, ki se s takšnim načinom dela niso strinjali, posloviti.

Do junija lani je bilo v Sektorju za investicije in javna naročila na ministrstvu za zdravje zaposlenih 17 javnih uslužbencev. Po pojasnilu z Urada jih je trenutno tam zaposlenih zgolj 11. Pozor, v času, ko se pred poslanci državnega zbora Šabeder hvali, da trenutno v zdravstvu poteka več kot 50 investicijskih projektov, je iz Sektorja za investicije in javna naročila odšla več kot tretjina zaposlenih! V obdobju, ko bi morali torej Sektor kadrovsko okrepiti na raven višjo kot je bila pred temi projekti, so dejansko pod Šabedrom sektor razsuli.

Na ministrstvu so nam razložili, da se bosta poleg sedanjih 11-ih dva dodatna uslužbenca zaposlila s prvim aprilom, dodatna dva pa sta že prejela sklep o izbiri, a datum zaposlitve še ni določen. Dodatni trije zaposlitveni postopki so še v teku. »Po uspešnem zaključku vseh naštetih postopkov bo v Sektorju za investicije in javna naročila zaposlenih 18 javnih uslužbencev.«

Izmed šestih, ki jih od ustanovitve Urada ni več v Sektorju za investicije, je šlo pri štirih za »dogovorno premestitev znotraj ministrstva za zdravje z organi v njegovi sestavi«, eden izmed uslužbencev je dal odpoved, v enem primeru pa gre za »začasno dogovorno odsotnost javnega uslužbenca - mirovanje pogodbe o zaposlitvi.«

Na vprašanje, kako si na ministrstvu razlagajo opisano stanje ob povečani aktivnosti na področju investicij v zdravstvu, so zapisali, da je to »posledica običajne fluktuacije in razporeditve zaposlenih glede na prioritetne delovne potrebe organov ter kompetence, znanja in delovne izkušnje zaposlenih.« Zanimivo, da tovrstne »običajne fluktuacije in razporeditve zaposlenih« na Sektorju za investicije in javna naročila ni bilo v vseh minulih letih. Vse dokler ni bil julija lani ustanovljen »Šabedrov« Urad in so prišli vsi, ki niso pristali na njegove metode izvajanja investicij v zdravstvu, v nemilost.

Gre za ljudi, ki so bili izkušeni na svojem področju, recimo oni so bili na ministrstvu ključni za projekte izgradnje novih urgentnih centrov po Sloveniji. Očitno jih bodo zamenjali tisti, ki bodo brez težav dajali zeleno luč za negospodarno ali celo nezakonito trošenje javnega denarja. Glede na to, da je pred nami največji investicijski cikel v zdravstvu v zgodovini samostojne Slovenije, si lahko določene firme - izvajalci nad zaslužki že zdaj manejo roke.