Revija Reporter
Slovenija

To je pridelala aroganca Zdravka Počivalška: zaradi Magne za vedno izgubljenih sto hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč

STA
2 10.087

2. mar. 2023 10:17 Osveženo: 10:19 / 02. 3. 2023

Deli na:

Zdravko Počivalšek

sta

V zeleni stranki Vesna so ob odločitvi Magne, da ustavi proizvodnjo v Hočah, zadovoljni, da na območju lakirnice ne bo prišlo do dodatnega onesnaženja. Opozarjajo pa na nevzdržnost "ad hoc" odločitev, ki globoko posežejo v okolje ter sprejemanja predpisov po nujnih postopkih in brez dolgoročne vizije.

Poseg v prostor, kjer stoji Magnina lakirnica, je po navedbah Vesne nepovraten. "Sto hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč je za vedno izgubljenih, posledično smo se še nekoliko odmaknili od možnosti zagotavljanja prehranske samooskrbe. Na koncu pa so oškodovani tudi delavci in vsi tisti, ki jim je bila obljubljena socialna varnost ob sicer povsem neprimerni umestitvi tovarne v prostor," so zapisali v današnjem odzivu na sredino odločitev podjetja, da proizvodnjo v lakirnici ustavi.

Po besedah sopredsednika stranke Uroša Macerla se države z neprimerno več kmetijske zemlje pozidav branijo, pri nas pa tovarnam, kot je Magna, brez premisleka dovolimo, da zidajo na najboljših kmetijskih zemljiščih in vodovarstvenih območjih ter jih tako pripeljejo do trajnega uničenja.

"Minister Matjaž Han celo želi, da bi se omogočalo še več pozidav in krajši postopki na račun okolja. Pri tem gre za večplasten problem. Najprej za podrejanje okoljske politike in strateških interesov države - na področju izrabe tal ter samooskrbe - interesom kapitala," je do gospodarskega ministra kritičen Macerl.

Še ostrejši je bil do Hanovega predhodnika Zdravka Počivalška, "ki je šel v svoji oblastni aroganci celo korak dlje in vse, ki so projektu kakorkoli nasprotovali, označil za ekoteroriste, ob tem pa organiziral koordinirane napade na kmete, okoljske organizacije in druge civilnodružbene pobude".

Spomnili so na leta 2016 sprejeti zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v Občini Hoče-Slivnica. "Posebni pogoji so za Magno veljali brez celovite presoje vplivov na okolje in/ali priprave državnega prostorskega načrta, s čimer se je porušil celoten sistem urejanja prostora, načrtovanja in varstva okolja," so še zapisali.

Podobno so v sredo v odzivu na Magnino odločitev izpostavili v Levici. "Kar sto hektarjev kvalitetnih kmetijskih zemljišč, ki so spadala med en odstotek najboljših obdelovalnih površin v Sloveniji. Vendar od obljubljenih 1000, 1400 ali celo 3000 zaposlenih ni bilo nikoli ne duha ne sluha," so zapisali.

"Od velikopoteznih načrtov, zaradi katerih je minister Počivalšek dobesedno čez noč izsilil bližnjice okoli naše okoljske in prostorske zakonodaje, zagotovil ogromne subvencije ter zmerjal kritike za ekoteroriste in bedake, ki ne razumejo, kako se on spozna na biznis, pa očitno ne bo ostalo nič. Namesto kmetijskih zemljišč, ki bi služila lokalni samopreskrbi v dobi globalnih ekoloških pretresov in kriz dobavnih verig, nam bodo tako ostale prazne tovarniške hale," so bili kritični v vladni stranki.