Charlize Theron Dobra karma

Zvezdnica ima angelski obraz, a moški se je ...

Zachery Ty Bryan Svet24.si

Nekdanji otroški zvezdnik aretiran zaradi ...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

policija trak bobo, policijski trak Svet24.si

Potrjeno: vlada že sprejela policijsko uro in ...

20201015-01031612 Necenzurirano

Tu so podatki: zakaj so zaprli šole?

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Slovenski pozdrav 1 Njena.si

Darja Gajšek spregovorila o koncu Slovenskega ...

Slovenija

To je hiša v Krškem, kjer ima prebivališče prijavljenih kar 265 tujcev; upravna enota ni niti preverila kaj se dogaja (FOTO)

Deli na:
To je hiša v Krškem, kjer ima prebivališče prijavljenih kar 265 tujcev; upravna enota ni niti preverila kaj se dogaja (FOTO)

Hiša v Krškem, kjer naj bi bilo po evidenci upravne enote prijavljenih kar 265 stanovalcev. - Foto: Google Street View

Na istem naslovu v Krškem ima prebivališče prijavljeno 265 tujcev, poroča spletni portal Moje Posavje. Kot navaja, gre za največje doslej ugotovljeno število fiktivnih prijav prebivališč v Sloveniji, ki po navedbah poznavalcev služijo kot odskočna deska za delo bodisi v Sloveniji bodisi v EU, omogočajo pa tudi nekatere socialne transferje. Gre za naslov na Tovarniški 6 v Krškem.

Na Upravni enoti Krško so za portal potrdili, da so osebe prijavljene na naslovu podjetja, ki ima po podatkih geodetske uprave v objektu stanovanje s 85 kvadratnimi metri bivalne površine in lokal. Od 265 tujcev jih je 108 na naslovu prijavljenih stalno, 157 pa začasno.

Na vprašanje portala, kako je mogoče, da ima nekdo na enem naslovu prijavljenih kar 265 tujcev, so na upravni enoti odgovorili, da za osebe, ki bivajo pri stanodajalcih, nimajo pristojnosti uvedbe postopkov preverjanja resničnosti prijave bivanja. Prav tako tudi niso posebej preverjali, zakaj je v omenjenem objektu prijavljenih toliko oseb.

So pa v zadnjih treh letih na podlagi prejetih obvestil vodili postopke ugotavljanja dejanskega prebivališča za 12 oseb na omenjenem naslovu, a rezultatov preverjanja ni navedli. Navedli pa so, da stanodajalec ni formalno omejen pri številu oseb, ki jih prijavlja, zavezan pa je k prijavi oseb, ki pri njem dejansko prebivajo in k njihovi odjavi po zaključeni nastanitvi.


Iz objekta je razvidno, da ne more sprejeti tako velikega števila ljudi, poleg tega ima podjetje po uradnih evidencah le enega zaposlenega, še navaja portal, ki pojasnil lastnika ni uspel pridobiti.

Problematiko s prijavljanjem fiktivnih prebivališč je v odgovoru na poslansko vprašanje na seji DZ v začetku minulega tedna izpostavil predsednik vlade Janez Janša. Na mariborski upravni enoti so nato uvedli postopek notranjega nadzora na področju prijave prebivališč v Mariboru. Preverjajo vse naslove, kjer je prijavljenih več kot 20 oseb. Zaenkrat kot sporna navajajo dva.

Oglasili so se tudi na ministrstvu za notranje zadeve. Kot so navedli, ves čas izvajajo aktivnosti za zajezitev fiktivnih prijav prebivališč, saj so te nedopustne. Medresorska delovna skupina pod vodstvom ministrstva že preučuje predlog normativov števila možnih prijav na istem naslovu glede na kvadraturo prostora in ob upoštevanju življenjskih okoliščin.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob obisku Novega mesta v minulih dneh napovedal, da bodo na področju zlorab prijave prebivališča potrebni resni ukrepi. Kot je dejal, so že naročili analizo omenjene problematike na najbolj izpostavljenih upravnih enotah.

Loading...