Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je estonska lepotica, zaradi katere je naš najboljši atlet tik pred Tokiom dal na čevelj trenerja (FOTO)

Deli na:
To je estonska lepotica, zaradi katere je naš najboljši atlet tik pred Tokiom dal na čevelj trenerja (FOTO)

Anna Maria Orel - Foto: Instagram

Dvaindvajsetletni Kristjan Čeh, najboljši slovenski atlet ta čas, se je 37 dni pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu razšel s svojim trenerjem Gorazdom Rajherjem. Slovenski rekorder v metu diska je dejal, da Rajher ni želel, da bi na treningih sodelovala Anna Maria Orel, metalko kladiva iz Estonije in njegovo dekle. Novega trenerja še nima.

"Zaradi različnih pogledov, s kom lahko treniram, je prišlo do prehitrih reakcij tako na moji kot na trenerjevi strani. Zahteval je, da pri treningu ni mojega dekleta. Orlove, metalke kladiva iz Estonije. To je bil glavni razlog, zato sva se razšla," je dejal Čeh.

Ptujčan Čeh je 27. maja na Ptuju v metu diska z 69,52 m postavil slovenski rekord, ki je sedaj tudi nov mlajši članski evropski rekord in je še vedno drugi izid sezone na svetu. Tudi na naslednjih tekmah je metal zelo daleč in ohranjal dobro formo z izidi za odličja na velikih tekmovanjih.

"Nič ni bilo na osebni travni, ni bilo kakšnega spora, moja vrata so še vedno odprta. Kristjan ni sprejel načina dela, tega, da ne meša posla s privatnim življenjem. Ko smo to želeli predstaviti, je dejal, da mu grenimo življenje. Mogoče smo šli nekoliko ostro, da ne more trenirati z Orlovo, ki ga moti med treningi. On ni sprejel, da ima trening vrhunskega atleta svoje pogoje in zahteve, tudi odrekanja. Sam sem še vedno pripravljen delati z njim, to sem povedal vsem. A sem bil vedno načelen, vedno sem zahteval maksimum od sebe in to pričakujem tudi od drugih," je pojasnil Rajher, vseh sedem let Čehove tekmovalne poti njegov edini trener.

"Sedaj delam na tem, da bi se na tej vrhunski ravni obdržal. Novega trenerja ta čas še nimam, kot kaže, bom skušal sam zvoziti sezono do konca. Ne vidim možnosti, da bi obnovila sodelovanje z Rajharjem. Kar se olimpijskih iger tiče, ostajajo cilji nespremenjeni. Se ne obremenjujem z OI, želim imeti čim manj stresa," je pojasnil Čeh.

"Še vedno imam drugi izid sezone na svetu, a se sam še ne vidom v vlogi favorita na OI. V Tokio ne bom šel s preveliki pričakovanji in cilji. Vem pa, da sem dober, mora pa se to pokazati na olimpijski tekmi, v boju s tekmeci, ki imajo osebne rekorde tudi prek 70 m," je dejal dva metra in šest centimetrov visoki slovenski orjak.

Več od njega je letos vrgel le svetovni prvak Šved Daniel Stahl, 69,71 m je zmogel v domačem Helsingborgu 22. maja.


Čeh bo jutri zjutraj s slovensko reprezentanco odpotoval na ekipno evropsko prvenstvo v Bolgarijo.

"V Stari Zagori bom imel zelo močno konkurenco, tam bosta tudi aktualni evropski prvak iz Litve Andrius Gudzius in Gudni Valur Gudnason, ki je lani z 69,35 m postavil islandski rekord. Razen Stahla sem vse iz svetovnega vrha že premagal. V Bolgariji bom dal vse od sebe, pričakujem mete okrog 65, 66 m, lahko pa bo šlo tudi kaj več, če bodo pogoji dobri," je napovedal Čeh.

Njegov trener je bil ves čas Rajher. "Na pionirski tekmi sem pred sedmimi leti zagledal velikana in sem ga povabil v klub. Na prvem pogovoru je njegov oče celo dejal, da Kristjana ne vidi tu, da je prioriteta delo doma na kmetiji. Potem je prišel na treninge, počasi rasel z leti do vrhunskih izidov. Sam sem, kot sem že povedal, še vedno pripravljen z njim delati, ker lahko le z delom prideš daleč," je dodal Rajher.

Čeh je maja končal tudi sodelovanje s svojim managerjem Aldom Inom Ilešičem, nekdanjim kolesarjem, ki je med drugim tudi predsednik ptujskega atletskega kluba, katerega član je tudi Čeh.

"Njegov manager sem postal, še preden sem bil izvoljen za predsednika kluba in pred kakršno koli mojo vlogo v Atletski zvezi Slovenije, kjer sem član strokovnega sveta. Odločil sem se za prekinitev sodelovanja, ko je prišlo do prvih nesoglasij, saj sem prepričan v načrtno delo, ki smo ga doslej počeli, drugo pač ne prinaša rezultatov. Odrekel sem se vsem denarnim nagradam, da bo tudi Čehu jasno, da nisem tega delal zaradi denarja. Nasprotno, bil sem tudi njegov prvi sponzor. S tem se je pravzaprav vse začelo," je povedal Ilešič.

"Rajher je prišel do mene s prošnjo, da bi Čeha finančno podprl. Rajher je treniral tudi Nino Kolarič, mojo boljšo polovico, ki je še vedno slovenska rekorderka v skoku v daljino. Želeli smo, da bi Čeh postal najboljši metalec diska na svetu. Ni več delovalo vse skupaj in sva prekinila sodelovanje, tudi sponzorsko. Moja vrata pa se dolgoročno niso zaprla. Želim, da bi našli čas za pogovor, vsi trije skupaj s Čehom in Rajherjem. Do tega še ni prišlo. Mogoče bo vse skupaj prineslo hitrejše dozorevanje. Če se bomo vsi zavedali, kaj želimo, lahko nadaljujemo našo zgodbo," je dodal Ilešič.

Ilešič je lastnik skupine DoxaKey z okrog 120 zaposlenimi za programiranje, instalacije električnih napeljav in naprav, za končano izvedbo programiranja proizvodnih linij ter robotiko.