ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je deveterica, ki se poteguje za službo Vlaste Nussdorfer: kandidatki tudi Jasna Murgel in Jadranka Sovdat

Deli na:
To je deveterica, ki se poteguje za službo Vlaste Nussdorfer: kandidatki tudi Jasna Murgel in Jadranka Sovdat

Jadranka Sovdat - Foto: Bobo

Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto varuha človekovih pravic je prispelo devet predlogov kandidatur, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je Pahorja julija sicer pisno obvestila, da se njen mandat izteče 23. februarja prihodnje leto.

Rok za oddajo predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic, ki ga je določil predsednik republike v pozivu za zbiranje predlogov, se je iztekel v ponedeljek.

Na javni poziv predsednika republike je v roku prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Ti so Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Jasna Murgel, Gorazd Pretnar, Jadranka Sovdat, Peter Svetina, Rok Svetlič in Franci Žohar.

Pahor bo preučil kandidature in opravil posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami. Prav tako se bo potrudil za oblikovanje čim širše podpore kandidatki oziroma kandidatu, ki ustreza visokim kriterijem za opravljanje te pomembne funkcije, so zapisali v njegovem uradu.

Potem ko bo predsednik sprejel odločitev o izbiri kandidata oz. kandidatov za varuha in pred glasovanjem v DZ, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oz. kandidatov. DZ odloči o predlogu predsednika v 45 dneh od predložitve predloga. Izvoli ga z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev, in sicer za dobo šestih let.