pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tisk: Agrokor najel posojilo za refinanciranje dolgov, ne za nakup Mercatorja

Deli na:
Tisk: Agrokor najel posojilo za refinanciranje dolgov, ne za nakup Mercatorja

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaški živilski koncern Agrokor je pri ruskih Sberbank of Russia in Sberbank Europe ta mesec dobil posojilo v višini 600 milijonov evrov. Čeprav je znesek praktično enak tistemu, ki ga njegov lastnik Ivica Todorić potrebuje za nakup Mercatorja, gre za refinanciranje dolgov Agrokorja, poročajo hrvaški in slovenski mediji.

Zagrebški časnik Jutarnji list piše, da je posojilo namenjeno predvsem refinanciranju tistih dolgov Agrokorja, ki izhajajo iz obveznic. Ob tem navaja uradne podatke, da je imel koncern v prvih devetih mesecih lani 10,5 milijarde kun (1,38 milijarde evrov) dolgov v obveznicah.

Ljubljanski Dnevnik poroča, da je Todorić najel posojilo za "refinanciranje obstoječih obveznosti oziroma tistih financerjev, ki so mu doslej postavljali najstrožje zaveze in ga tako tudi omejevali pri dodatnem zadolževanju".

Da posojilo ruskih bank ni povezano z nakupom Mercatorja, ker bo za to uporabljen lastniški, in ne dolžniški kapital, navajajo tudi Finance. Kot izpostavljajo, ima Agrokor še slabe tri tedne časa, da sestavi finančno konstrukcijo za prevzem Mercatorja.


"Slovenci zdaj čakajo na Agrokor, da bi pokazal denar, sicer pa transakcija za Mercator, kot je to obljubil Todorić, ne bo posledica novega posojila, temveč bo šla najverjetneje skozi dokapitalizacijo samega koncerna", navaja tudi zagrebški časnik. Trdi, da ni še znano, katere vlagatelje bo Agrokor spustil v svojo lastniško strukturo.

Ali bo ruska banka sodelovala pri zavarovanju celotne transakcije, ki je vredna 550 milijonov evrov, bo znano kmalu, dodaja Jutarnji list. Spominja, da je Sberbank lani Agrokorju odobrila 18 milijonov evrov jamstev za nakup Mercatorja.

Jamstvo za novo posojilo hrvaške živilske skupine v višini 600 milijonov evrov so prevzele hčerinske družbe Ledo, Jamnica, Zvijezda in PIK Vinkovci.

Z najemom posojila pri Sberbank so ruske banke dejansko postale tudi ekonomske lastnice Agrokorja oziroma njegovih prehrambnih podjetij, poudarja Dnevnik. Približno polovico vseh posojil je namreč hrvaška skupina najela prav pri Sberbank in VTB bank, ki bi se v primeru težav Agrokorja lahko polastile domala vseh njegovih pomembnejših prehrambnih podjetij, zaključuje časnik.