atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tihotapec, zaradi katerega so na primorski avtocesti umrli trije Sirci, dobil osem let zapora

Deli na:
Tihotapec, zaradi katerega so na primorski avtocesti umrli trije Sirci, dobil osem let zapora

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Višje sodišče je zvišalo kazen bosanskemu državljanu Izudinu Muminoviću, ki je povzročil prometno nesrečo, v kateri so umrli trije sirski begunci. Enotno kazen pet let in pol, kolikor mu je prisodilo okrožno sodišče, so zvišali na osem let. Tožilstvo je sicer zahtevalo še strožjo kazen, in sicer osem let in enajst mesecev zapora, poroča Dnevnik.

Na Višjem sodišču v Ljubljani so ocenili, da so na Okrožnem sodišču v Ljubljani pri odmeri kazni premalo upoštevali težo kaznivega dejanja, da so umrli trije ljudje in da je bila hitrost voznika odločno previsoka. Posebnih olajševalnih okoliščin, ki bi jih lahko šteli v Muminovićev prid po poročanju Dnevnika niso našli.

Muminovićeva obramba kljub odločitvi višjega sodišča ne namerava odnehati. Odvetnik Nejc Ukmar je za Dnevnik povedal, da bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Na vrhovnem sodišču bodo po Ukmarjevih besedah oporekali vzročni zvezi med hitrostjo in tremi smrtnimi žrtvami.

Voznik je novembra 2019 med vožnjo iz Ljubljane proti Vrhniki prehiteval tovorno vozilo, med vračanjem na vozni pas pa je vozilo začelo zanašati in je trčilo v odbojno ograjo. Nato se je začelo prevračati in trčilo še v odbojno ograjo ob prehitevalnem voznem pasu, so novembra lani pojasnili na policiji. Pri tem so iz prtljažnega prostora padle tri osebe in umrle, še ena pa se je v nesreči lažje poškodovala.



Kot poroča Dnevnik, je Muminović po izračunih izvedenca pred nesrečo vozil 158 kilometrov na uro, čeprav bi moral zaradi mokrega cestišča in slabe vidljivosti voziti okrog 100 kilometrov na uro.

Tožilstvo je moškemu očitalo povzročitev nesreče iz malomarnosti in zanj predlagalo osem let in enajst mesecev zapora ter petletni izgon iz države. Obramba pa je sodišče poskušala prepričati, da voznik ni bil kriv za nesrečo, temveč ga je po rami udaril in potegnil eden od beguncev.

Sodišče je med drugim ugotovilo tudi, da je bil Muminović del mednarodne hudodelske združbe, ki se ukvarja s prevozi prebežnikov. Sirci naj bi za pot od Bosne do Italije plačali najmanj 500 evrov, medtem ko so Hrvaško prepešačili. Zaradi nezakonitega prevoza migrantov je bila obsojena tudi že njegova partnerka.