klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Teršek po neuspehu v DZ: Jaz zaradi te neizvolitve nisem nikakršna žrtev

Deli na:
Teršek po neuspehu v DZ: Jaz zaradi te neizvolitve nisem nikakršna žrtev

Andraž Teršek - Foto: Bobo

Pravnik Andraž Teršek se kljub neizvolitvi za ustavnega sodnika ne počuti kot žrtev političnih igric. "Jaz zaradi te neizvolitve nisem nikakršna žrtev. Žrtve so ljudje, ki živijo na socialnem robu. Žrtve so ljudje, ki vlagajo ustavne pritožbe na ustavno sodišče, pa jih to zavrača tudi v primerih, ko bi jih lahko ali celo moralo sprejeti," je dejal.

Dogajanja Teršek ne dojema z razočaranjem. "Če bi bil izvoljen, bi opravljal svoje delo v malce drugačni obliki, z več moči in vpliva. Tako se bom pa vrnil k dosedanjemu delu," je pojasnil v izjavi za medije po glasovanju v DZ.

V zvezi s posnetkom iz leta 2011, ki se je ravno v teh dneh pojavil na spletu in v katerem naj bi dopuščal prisilno menjavo oblasti, pa je Teršek danes za medije ponovil, da je šlo za cinizem, s katerim je želel opozoriti na to, kam bi lahko privedla preveč radikalna razprava na to temo. Želel je torej povedati ravno nasprotno od tistega, kar se mu očita, je dejal Teršek, ki dopušča možnost, da je prav to vplivalo na rezultat današnjega glasovanja.


Med nekaterimi poslanci se je pojavil tudi namig, da naj bi se Teršek udeleževal petkovih kolesarskih protestov, kar pa je slednji zanikal. Kot je dejal, se protestov in demonstracij nikoli ni udeleževal, saj to ni njegov način dela in tudi v prihodnje ne bo.

Napovedal je, da se bo vrnil k svojemu delu, o tem, da bi se prijavil na razpis, ko bo ta ponovljen, pa še ni razmišljal.

Teršek, 45-letni doktor pravnih znanosti, predava na Pedagoški fakulteti in Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru ter na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Ukvarja se z ustavnim pravom, demokracijo, človekovimi pravicami, svoboščinami ter sociološkimi in filozofskimi vidiki prava. Leta 2018 je že kandidiral za ustavnega sodnika, a je nato soglasje h kandidaturi umaknil.