supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Teorije zarote

Deli na:

Iz izjav nekaterih posameznikov v zadnjem času se pletejo teorije zarote okoli nečesa, kar je čisto normalno in vsakodnevno delo komisije za preprečevanje korupcije, je v zvezi z odzivi na objavo zapisnika njegovega zaslišanja na Finskem danes dejal predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Iz izjav nekaterih posameznikov v zadnjem času se pletejo teorije zarote okoli nečesa, kar je čisto normalno in vsakodnevno delo komisije za preprečevanje korupcije, je v zvezi z odzivi na objavo zapisnika njegovega zaslišanja na Finskem danes dejal predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Kot je povedal Kos, se je komisija s predstavniki finske policije prvič srečala junija 2007, potem pa je bilo še nekaj obiskov, vedno finskih policistov pri komisiji. Pojasnil je, da se je aprila lani nato na posebno vabilo finskih policistov in na njihove stroške udeležil zaslišanja v Helsinkih. Namen zaslišanja je bil primerjati podatke, s katerimi je razpolagala komisija, s tistimi, s katerimi so razpolagali finski kriminalisti.

Kos vsebine zaslišanja tudi danes ni posebej komentiral. Dejal pa je, da "se mu zdi paradoksalno, da naj bi bila komisija center zarote", saj so bili prav oni tisti, ki so ves čas trdili, da se na primer predsednik SDS Janez Janša "nikoli in nikjer ni pojavil v zgodbi". "Če to ni kriminal, ampak je zarota, potem je to zarota, v katero so vpleteni poleg avstrijskih in finskih policistov, tožilcev in sodnikov, očitno tudi slovenski policisti in tožilci, glede na to, da so prejšnji teden podali dva obtožna predloga," je poudaril.

Komisija je s finskimi policisti po njegovih besedah sodelovala, ker so se ti obrnili na komisijo. Kot je dejal, so mu namreč razložili zgodbo o tem, kako s strani policije "ni odgovorov na depeše, ki so bile poslane z Dunaja".

Ker so se na komisiji že ukvarjali s to zadevo, s sodelovanjem po Kosovih besedah niso imeli težav, tudi zaradi tega, ker jih k temu pooblašča zakon o preprečevanju korupcije. Komisija pa je s tem po njegovem izpolnila tudi svojo dolžnost, ki izhaja iz vrste mednarodnih konvencij in iz položaja Slovenije v Evropski uniji.

Kot je pojasnil Kos, je zaslišanje potekalo tako, da je policistom na podlagi njihovih vprašanj predstavljal podatke, s katerimi je razpolagala komisija, pri vsakem podatku pa določil tudi stopnjo verjetnosti. Pri tem je poudaril, da je na zaslišanju o podatkih oz. očitkih, ki so se nanašali na Janšo, vedno govoril, da je zanje nizka stopnja verjetnosti oz. da so "neverjetni".

"Vsi podatki, ki so bili posredovani finskim policistom, so temeljili na uradnih zaznamkih delavcev komisije in na dokumentaciji, s katero je razpolagala komisija," je zatrdil. Poudaril je še, da so se vsi podatki, ki so bistveni za preiskavo, izkazali za resnične.

Poseben del zaslišanja je bil po Kosovih besedah namenjen tudi seznamu. Finskim policistom komisija ni posredovala nobenega seznama osumljencev, pač pa seznam oseb, za katere je komisija kakor koli zaznala, da so povezani z zadevo Patria, je zatrdil. Pojasnil je, da je bil to seznam 34 oseb, njihov formalni položaj in vloga v zadevi. Na tem seznamu pa ni ne Janše ne nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in tudi ne nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana.

Po tem zaslišanju je komisija s finskimi kriminalisti po besedah Kosa imela samo še en neposreden stik. Čez mesec ali dva je bil namreč podpisan sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine. Junija 2008 je tako komisija vso dokumentacijo predala slovenski policiji.

Sicer pa so se koreniti napadi na komisijo, na preiskovalce in novinarje v tej zadevi začeli po zaslišanju nekaterih osumljencev, je opozoril Kos. Prepričan je, da je sedanje dogajanje bolj posledica "stiske nekaterih osumljencev po njihovih zaslišanjih".

Na vprašanje, zakaj so šli podatki najprej finski policiji in ne slovenskim preiskovalnim organom, je Kos odvrnil, da v tisti fazi niso imeli razloga za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. "So pa obstajali razlogi za sum, da je prišlo do pranja denarja. Ti razlogi so izhajali iz depeše, ki smo jo prejeli iz Avstrije in komisija je v skladu s svojimi pristojnostmi odstopila te podatke uradu za preprečevanje pranja denarja," je dejal.

Časnik Delo je v minulih dneh objavil kopije več delov zaslišanja Kosa aprila lani na Finskem. Objava je sprožila številne odzive, med njimi tudi v zadevi osumljenega Janeza Janše, ki je dejal, da je afero v svoji aktovki na Finsko nesel prav Kos.