nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Temne prerokbe. Bo evro propadel in bodo prihranki Slovencev skopneli?

Deli na:
Temne prerokbe. Bo evro propadel in bodo prihranki Slovencev skopneli?

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Mineva deset let od izbruha svetovne finančne krize. 15. septembra 2008 je namreč propadla ameriška investicijska banka Lehman Brothers, katere stečaj je sprožil finančni cunami po vsem svetu.

V Evropi oziroma v EU se je svetovna finančna kriza prelevila v evrsko krizo, ki je spravila na kolena prezadolžene članice evroobmočja. Najbolj je kriza udarila razsipno Grčijo.

Kot piše najbolj znani nemški ekonomist Hans-Werner Sinn, je evrska kriza izbruhnila zaradi poceni kreditov, ki so jih v prvem desetletju obstoja skupne evropske valute evrov dobivale južnoevropske članice evroobmočja.

To obdobje Sinn imenuje evrska zabava. Tudi v Slovenijo so v obdobju evrska zabave prihajali poceni evri, ki so omogočili kreditno objestnost. Ta se je med drugim kazala v tajkunskih kreditih za menedžerske prevzeme.


Po evrski zabavi je, kot pravi Sinn, sledil evrski maček. Začelo se je obdobje krčenja gospodarske rasti ter zategovanja pasu in varčevalnih ukrepov.
 
Evrskemu mačku se ni mogla izogniti niti Slovenija. Gospodarstvo se je skrčilo, javni dolg je narasel, prišli so varčevalni ukrepi. Slovenski tajkuni so propadali, nadomestili pa so jih hrvaški in srbski tajkuni. Nekatera podjetja, na primer Pivovarna Laško, so postala last zahodnih multinacionalk.

Za tretje desetletje obstoja evra, ki se je začelo letos, ekonomist Sinn pravi, da je zanj značilna politična radikalizacija. V tretjem desetletju obstoja se bo po njegovih napovedih pokazalo, ali bo evro propadel ali preživel.

Kaj se bo v prihodnosti zgodilo, je vedno težko napovedati. A če se bo temna prerokba o propadu evra uresničila, se bodo odprla vrata negotovosti za varčevalce v evrih.