Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Telekom dobil nove nadzornike; zapleti zaradi Telekomove skupščine odnesli vodstvo Soda

Deli na:
Telekom dobil nove nadzornike; zapleti zaradi Telekomove skupščine odnesli vodstvo Soda

Foto: Arhiv Reporterja

Delničarji Telekoma Slovenije so danes na skupščini v Ljubljani, na kateri je bilo prisotnega 41,51 odstotka kapitala, v nadzorni svet po nasprotnem predlogu imenovali Boruta Jamnika in Bernardo Babič, po predlogu države pa še Adolfa Zupana, Matjaža Janšo, Miho Kluna in Tomaža Berločnika. Sprejeli so tudi sklep o izplačilu vmesne dividende.

Skupščina je glede nadzornikov potrdila nasprotni predlog Modre zavarovalnice in pooblaščencev, ki jih je zastopalo društvo Mali delničarji Slovenije, in v nadzorni svet namesto predlaganega Mateja Kovača imenovala Jamnika, namesto predlaganega Matjaža Savodnika pa Babičevo.

Delničarji so ostale nove člane nadzornega sveta imenovali skladno s prvotnim predlogom države.

Skupščina je tudi izglasovala sklep, da se izplača vmesna dividenda v najvišji zakonsko dovoljeni višini.

Skupščina bo!

Delničarji Telekoma Slovenije so brez glasu za zavrnili predlog Soda, da se današnja skupščina prekliče. Skupščina poteka po dnevnem redu.

Predsednik skupščine Stojan Zdolšek je glede na zahtevo nove uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod), v kateri sta od danes kot v.d. Peter Ješovnik in Igo Gruden, da se prekliče današnja skupščina Telekoma, dal predlog na glasovanje delničarjem.

Prisotnih je 723.752 delnic oz. 41,51 odstotka delnic z glasovalno pravico. Za predlog ni glasoval nihče, proti pa 436.400 delnic oz. 100 odstotkov oddanih glasov. Skupščina se nadaljuje po predlaganem dnevnem redu, na katerem je med drugim predlog za izplačilo vmesne dividende in imenovanje novih nadzornikov.

Odpoklic vodstva Soda

Nadzorni svet Slovenske odškodninske družbe (Sod) je danes na izredni seji odpoklical predsednika uprave Tomaža Kuntariča in oba člana uprave Matjaža Jauka in Kreša Pavriča. Za začasnega predsednika uprave je imenoval Petra Ješovnika, za člana pa Iga Grudna in Nado Drobne Popovič.

Ješovnik, Gruden in Drobne Popovičeva so bili na čelu Soda imenovani začasno, za obdobje šestih mesecev. Ješovnik in Gruden sta bila pred začetkom veljavnosti zakona o Slovenskem državnem holdingu v upravi Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), Drobne Popovičeva pa je poslovna direktorica SŽ - Železniškega gradbenega podjetja.

Nadzorni svet Soda se je za menjavo vodstva družbe odločil, ker to ni delovalo v skladu s sklepi nadzornega sveta, so še sporočili iz Soda.

Vodstvo Soda pod Kuntaričevim vodstvom je bilo razrešeno zaradi zapletov okoli današnje skupščine Telekoma Slovenije. Skupščino je konec lanskega leta sklicala AUKN, ki je z novim letom prenehala obstajati, njen pravni naslednik pa je postal Sod.

Do oblikovanja Slovenskega državnega holdinga mora uprava Soda za vsako korporativno pomembno potezo, tudi navodilo za umik zahteve za sklic skupščine, dobiti soglasje DZ.

Sod je v torek skladno s sklepom nadzornikov podal zahtevo za preklic skupščine Telekoma Slovenije, ki pa je predsednik uprave Telekoma Rudi Skobe ni upošteval. Za preklic skupščine se je danes zavzel tudi minister Zvonko Černač.

Skupščina Telekoma Slovenije bi se morala danes začeti ob 14. uri, a so jo zaradi neklepčnosti ponovno sklicali za eno uro. Ob novem sklicu ni bilo več pogoja, da mora biti prisotnega vsaj 51 odstotkov kapitala, tako da bo skupščina veljavno odločala ne glede na število zastopanih delnic. Skupščina se je tako začela ob 15. uri.