zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Teatralnost Jakiča in PS ob nadzoru na Sovi

Deli na:
Teatralnost Jakiča in PS ob nadzoru na Sovi

Foto: Bobo

V Pozitivni Sloveniji nadaljujejo teatralnost z izjavami glede jutranjega nadzora na Sovi, je poslanec SLS Franc Pukšič komentiral očitke poslancev PS, da jim Sova ni omogočila vpogleda v zahtevano dokumentacijo. Pri tem sta poslanca PS Roman Jakič in Maja Dimitrovski izpostavila dejstva, za katera Sova ocenjuje, da zaradi interne narave ne bi smela priti v javnost, je dodal Pukšič.

Poslanec SDS Dragutin Mate (SDS) pa je opozicijo obtožil blokiranja dela Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb z obstrukcijo seje komisije, na kateri naj bi nadaljevali z obravnavo poročila o ekstremnih skupinah, ki delujejo v Sloveniji.

Poročilo sds.si s tiskovne konference Dragutina Mateja, Mateja Tonina in Franca Pukšiča:

Mate: Sklepe v zvezi z ekstremnimi skupinami v Sloveniji morajo sprejeti tako poslanci koalicije kot opozicije.

Poslanec SDS Dragutin Mate, poslanec NSi Matej Tonin in poslanec SLS Franc Pukšič so danes v izjavi za medije spregovorili o današnjem dogajanju na SOVI ter na seji Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.
 


Poslanec NSi Matej Tonin je pojasnil, da je danes pooblaščena skupina Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb izvedla nadzor na Slovenski varnostno-obveščevalni službi, kjer so direktorju SOVE zastavili štiri vprašanja, in sicer v zvezi s tehničnimi zadevami glede protislušnih pregledov, administrativnim poslovanjem SOVE, kadrovskimi zadevami in v zvezi s skrajnimi skupinami v Sloveniji. V zvezi s štirimi različnimi temami so od direktorja SOVE dobili tudi ustrezne ter korektne odgovore.
 
Poslanec SLS Franc Pukšič je navedel, da se danes v Pozitivni Sloveniji nadaljuje teatralnost z izjavami, ki so jih poslanci dali glede omenjenega jutranjega nadzora na SOVI. Navedel je, da je direktor SOVE odgovoril na vsa vprašanja, ki mu jih je pooblaščena skupina postavila in na katera mora odgovoriti v skladu z zakonodajo. Sta pa po njegovih besedah poslanca Pozitivne Slovenije Roman Jakič in Maja Dimitrovski izpostavila nekatera dejstva in podatke, ki so povsem interne narave in za katere je direktor SOVE ocenil, da ne bi smeli priti v javnost.
 
Poslanec SDS Dragutin Mate pa je v izjavi za medije poudaril, da so poslanci danes na seji Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb želeli nadaljevati s poročilom o ekstremnih skupinah, ki delujejo v Sloveniji. "Z razpravo bi morali nadaljevati, a je na začetku seje predstavnik Pozitivne Slovenije napovedal obstrukcijo, zaradi česar je predsednik prekinil sejo za kratek čas," je pojasnil poslanec Mate. Po njegovih besedah je tema o ekstremnih skupinah zelo pomembna, predvsem zato, da "ugotovimo relevantna dejstva na tem področju, da ugotovimo, kako delujejo službe, pomembni pa so tudi sklepi za naprej, da se ugotovi, kako se te skupine spopadajo, da ugotovimo stopnje ogroženosti in da zastavimo smeri, v katere bi bilo potrebno v bodoče delati in zagotoviti večjo varnost," je poudaril poslanec SDS.
 
Po njegovi oceni se s tem, ko je bil narejen poizkus prekinitve seje z obstrukcijo, želi zavlačevati z razpravo o tem. "V nadaljevanju seje, ko smo bili sklepčni, smo prišli do zaključka, da je ta tema preveč pomembna, da bi sprejemali sklepe samo s poslanci koalicije. Soglasno smo sprejeli sklep, da se seja prekine in da bomo nadaljevali takrat, ko bodo v razpravi zastopani tako koalicija kot opozicija in da bo uravnotežena odločitev glede sklepov, " je dejal poslanec SDS Dragutin Mate. Ob tem je še dejal, da  ga žalosti, da se skuša blokirati delo Komisije za nadzor varnostnih služb, kar je posebej zaskrbljujoče, saj gre za edini organ, ki lahko nadzira vse obveščevalne službe na izredno občutljivem področju, in sicer kako izvajajo prikrite preiskovalne ukrepe in posebne oblike in metode dela na ozemlju Republike Slovenije. "Zame je tak način dela nesprejemljiv in menim, da mora komisija čim prej začeti opravljati svojo nadzorno funkcijo in da je treba čim prej zaključiti diskusijo in relevantne sklepe v zvezi z ekstremnimi skupinami v Sloveniji," je nenazadnje še dejal poslanec SDS Mate.