stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tatjana Fink dobila tožbo proti Slovenskemu društvu Hospic

Deli na:
Tatjana Fink dobila tožbo proti Slovenskemu društvu Hospic

Foto: Bobo

Nekdanja predsednica Slovenskega društva Hospic Tatjana Fink je dobila tožbo proti aktualnemu vodstvu društva zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, so sporočili iz hiše Ljubhospic, katere vodja je Finkova. V sodbi prvostopenjskega sodišča so po navedbah Ljubhospica tudi ovrgli vse očitke na račun njenega vodenja Hiše hospica.

Sodba še ni pravnomočna. Predsednica Slovenskega društva Hospic Renata Roban je v prvem odzivu za STA dejala, da še ni dobila informacije o odločitvi sodišča in da bo več povedala, ko se bo seznanila z njo. Zaenkrat je sporočila le: "Mi bi enako ravnali, če bi se to še enkrat zgodilo, čisto zato, da se zaščiti bolnike. Ni bilo druge opcije."

Zaradi razhajanj v pogledih na razvoj društva se je Finkova leta 2014 odločila, da za predsednico ne bo več kandidirala, je pa svojo prihodnjo vlogo videla zlasti v povezovanju društva Hospic z njegovim zavodom, ki je bil ustanovljen z namenom zagotavljanja evropskih sredstev. Vendar pa ji je kmalu po tistem nova predsednica društva Robanova po besedah Finkove dejala, da v Hiši hospica ni več zaželena, in ji svetovala, naj sama poda odpoved delovnega razmerja. Ker tega ni storila, je kmalu prejela opozorilo, nato pa še sklep o izredni odpovedi.

Finkova je med sojenjem lani izrazila razočaranje nad tem, kako malo so bila cenjena njena 20-letna prizadevanja za razvoj te dejavnosti v Sloveniji. Aktualno vodstvo ji je med drugim očitalo, da je ob svojem odhodu uničevala oz. s seboj odnesla dokumentacijo, ki naj bi pripadala društvu. Poleg tega naj bi umirajočim odrekala protibolečinska sredstva in izvajala nekatere nenavadne verske prakse. Sporne naj bi bile tudi nekatere njene kadrovske poteze.

Kot so danes sporočili iz Ljubhospica, je Slovensko društvo Hospic po preteku mandata predsednice Finkovi nezakonito prekinilo pogodbo o zaposlitvi. Da bi se izognilo izplačilu zakonsko določene odpravnine, društvo pogodbe s Finkovo ni prekinilo iz poslovnih, temveč iz skonstruiranih krivdnih razlogov, so zapisali.

Hiša Ljubhospic je vrata odprla na Valentinovo. V tem času so oskrbeli 30 ljudi in njihove svojce, pri čemer je bil povprečen čas oskrbe 20 dni, kar je tudi evropsko povprečje, so sporočili iz Ljubhospica. Trenutno ima hiša 10 uporabnikov, kar v zagonskem letu predstavlja polno zasedenost. Za sprejeme kandidirajo ljudje iz celotne Slovenije, ki doma nimajo možnosti tako zahtevne oskrbe, v bolnišnicah pa njihova oskrba ni več potrebna. V tem poletnem času zavod zbira tudi prijave za kandidate za prostovoljce, ki bodo dosedanji strokovni oskrbi dodali še topline človeškosti, so zapisali.