gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Na Jezerskem tradicionalni Ovčarski bal

Deli na:
Na Jezerskem tradicionalni Ovčarski bal

Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko ter Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme danes na Jezerskem organizirajo tradicionalni, 59. Ovčarski bal.

Na najstarejši slovenski etnografski prireditvi bodo prikazali stare običaje življenja na planini.

V programu, ki se prične ob 11. uri, nastopi jezerska folklorna skupina z najmlajšimi plesalci. Pastirji v spremstvu jezerskih harmonikarjev priženejo ovce s planin, jih pred gledalci ostrižejo in prikažejo dela, povezana s predelavo ovčje volne od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic.

Vsako leto se prireditve udeleži veliko ljudi, ki pridejo na Jezersko tudi zaradi domače glasbe. Letos bo na odru ob Planšarskem jezeru nastopil ansambel Ognjeni muzikanti, ki bo od 14. ure poskrbel za glasbeno popoldne.

Na Jezerskem bodo postregli z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalni način na odprtem ognjišču. Masunjek s kislim mlekom in ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji, sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo prazničnost dogodka.

Pestra bo tudi ponudba na stojnicah z ročno narejenimi izdelki iz volne, od pletenine iz domače volne in filcanih copat do ovčje kože. Poleg tega bodo na voljo bodo domače dobrote, spominki in druge zanimivostmi, obljubljajo organizatorji.

Glavna zanimivost Ovčarskega bala na Jezerskem je jezersko-solčavska ovca, ki je ena od slovenskih avtohtonih pasem. Ime je dobila po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila njihova reja najbolj množična in najbolje organizirana.

Po odlikovanjih na mednarodnih razstavah živine v drugi polovici 19. stoletja je jezersko-solčavska ovca postala poznana izven kraja svojega nastanka. Zato so plemenske ovne kupovali rejci s Tirolske in Bavarske.