Revija Reporter
Slovenija

Tanko od Brgleza zahteva opravičilo zaradi grobih Kordiševih žalitev

Reporter

28. jan. 2017 15:22 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Početje Mihe Kordiša je žaljivo in nesprejemljivo, opomin ne zadostuje, vodja poslancev SDS Jože Tanko opozarja predsednika DZ Milana Brgleza

Objavljamo izjavo SDS:

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza naslovil dopis, v katerem zahteva, da se predsednik državnega zbora opraviči predstavnikom civilne iniciative zaradi grobih in nedopustnih žalitev, ki jih je proti njim izrekel poslanec ZL Miha Kordiš.

Vodja poslanske skupine SDS je v svojem dopisu spomnil, da so poslanke in poslanci 26. 1. 2017 na 26. redni seji Državnega zbora obravnavali tudi Predlog Zakona o spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina 5000 volivk in volivcev. Pri obravnavi predmetnega zakonskega predloga so sodelovali Aleš Primc, Franci Donko in Metka Zevnik.
 
V okviru predstavitve stališč poslanskih skupin je že poslanka Marija Bačič, poslanska skupina SD, ostro obračunavala z omenjenimi predstavniki civilne iniciative, češ da to počno zaradi strankarske in volilne kampanje. To pa še ni vse. V nadaljevanju je z njimi še huje obračunaval poslanec Miha Kordiš, poslanska skupina ZL. »Obžalujemo, da kot predsedujoči na takšna nedopustna obračunavanja z omenjenimi predstavniki civilne iniciative niste reagirali,« je v dopisu navedel vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko.
 
Po protestih poslancev poslanske skupine NSi in poslanca Vinka Gorenaka, poslanska skupina SDS, je besedo zaradi domnevno postopkovnega predloga dobil poslanec Miha Kordiš, poslanska skupina ZL, ki pa je med drugim dejal: »Tistim, ki našim ženskam želijo odvzeti pravico do splava, ki želijo kršiti enakopravnost vseh družin, ki se spravljajo na emancipacijo žena, ja, se bomo postavili po robu. In, ja, prav ste detektirali, do teh agentov iz mene vsekakor seka ven sovražnost. Ampak, kakšna sovražnost je pravzaprav to? Pozivam na solidarnost. Pozivam na to, da se ljudje organiziramo, stopimo skupaj in da vse, kar moramo pravzaprav narediti, je, da jasno in glasno razgalimo to klerikalno agendo, ki nam hoče vzeti pravice, še posebej našim ženskam, pa ki se hočejo vtikati v življenja naših ljudi. To je vse - solidarno in skupaj gremo proti mračnim silam, proti cerkvenim podaljškom, ki so navadni izrodki degeneriranega kapitalizma ...«
 
Vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko je v dopisu predsedniku Državnega zbora spomnil tudi na to, da so zaradi tako grobih in nedopustnih žalitev omenjeni predstavniki civilne iniciative sejo in Državni zbor protestno zapustili.
 
»V poslanski skupini SDS ocenjujemo, da je takšno početje poslanca Mihe Kordiša, poslanska skupina ZL, skrajno žaljivo, nesprejemljivo, nedopustno, neprimerno in neodgovorno. Opomin, ki ste mu ga izrekli, pa ne more biti zadnje dejanje,« je navedel vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko in predsednika Državnega zbora pozval, da se omenjenim predstavnikom civilne iniciative, Alešu Primcu, Franciju Donku in Metki Zevnik v imenu Državnega zbora opravičite.