pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Tako visoka globa se obeta za poveličevanje Hitlerja, nacizma ali fašizma

Deli na:
Tako visoka globa se obeta za poveličevanje Hitlerja, nacizma ali fašizma

Urban Purgar, izpričani častilec Adolfa Hitlerja, se na sodšču že zagovarja zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. - Foto: Bobo

Svoboda je v koalicijsko usklajevanje posredovala predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, s katero prepovedujejo poveličevanje nacizma in fašizma ter tovrstnih organizacij iz časa druge svetovne vojne na slovenskem ozemlju. To bo glede na predlog novele obravnavano kot prekršek, ki se kaznuje z globo od 1000 do 2500 evrov.

"Trenutno po slovenski zakonodaji lahko kdorkoli postavi kip Adolfa Hitlerja, pa se proti njemu ne more ukrepati," je na novinarski konferenci ob predstavitvi predloga novele ponazoril poslanec Svobode Martin Premk. Zato upajo, da se bodo s predlogom novele zakona pomagali ustaviti sovražni govor, razpihovanje nestrpnosti in sovraštva, je dodal.

Posameznika, ki bi na javnem mestu denimo obešal nacistične in fašistične zastave, razkazoval simbole, vzklikal pozdrave, parole, pel himne in pesmi z namenom poveličevanja, odobravanja, opravičevanja, zagovarjanja ali spodbujanja teh skrajnih ideologih, bi se glede na predlog novele kaznovalo z globo od 1000 do 2500 evrov.

To je »biser med svinjami« Aleša Hojsa: obsojen tat in goljuf, za povrh še častilec Adolfa Hitlerja

Dovoljeno pa bi bilo, da se nacistični, fašistični in simboli okupatorskih organizacij ter z njimi povezana slikovna in avdiovizualna gradiva uporabljajo za namene izobraževanja ali denimo v muzejih, filmih ali gledaliških predstavah, še izhaja iz predloga novele.

Nošenje takšnih simbolov že zdaj ni dovoljeno, a je po Premkovih besedah treba v takih primerih dokazati, da gre za spodbujanje sovraštva, nestrpnosti ali rasizma. S predlogom novele zakona pa bi se to definiralo kot prekršek.

Predlog novele natančno opredeljuje tudi organizacije, katerih simbole je prepovedano širiti. In sicer gre za organizacije, ki so v času druge svetovne vojne z Nemčijo, Kraljevino Italijo, Kraljevino Madžarsko in Neodvisno državo Hrvaško sodelovale pri okupaciji območja današnje Republike Slovenije v Kraljevini Jugoslaviji.Te "okupatorske organizacije", kot so jih poimenovali, so Prostovoljna protikomunistična milica, Slovensko domobranstvo, Gorenjska samozaščita, Slovenski narodni varnostni zbor , Jugoslovanska vojska v domovini, Vermani, Raztrganci, Črna roka in Ustaši.

V okviru vlade pa so se po Premkovih besedah pogovarjali tudi, da je potrebna sprememba 297. člena kazenskega zakonika, s katerim bi se v hujših primerih spodbujanje oz. poveličevanje nacizma in fašizma lahko obravnavalo tudi kot kaznivo dejanje. Takšno poslansko pobudo je sicer pred tednom dni podala Levica.

Kot je na ponedeljkovi seji DZ dejal notranji minister Poklukar, spremembo kazenskega zakonika v zvezi s tem že pripravlja ministrica za pravosodje Andreja Katič, s tem pa bo policija dobila "bolj čvrsta orodja" za pregon javnega spodbujanja sovraštva.

Pobude za spremembe zakonodaje prihajajo po neprijavljenem javnem shodu zamaskiranih pripadnikov samooklicane Slovenske obrambne straže, ki je v središču Ljubljane potekal 7. junija in ki se ga je po podatkih Policijske uprave Ljubljana udeležilo 70 oseb.