gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako služi Gregor Virant: po Srbiji odhaja spet v Ukrajino, ki je zanimiva »tarča« za svetovalske zaslužke

Deli na:
Tako služi Gregor Virant: po Srbiji odhaja spet v Ukrajino, ki je zanimiva »tarča« za svetovalske zaslužke

Foto: Bobo

Nekdanjemu predsedniku Državljanske liste, ministru in predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu ni bilo lahko zapustiti Srbije, njenega reformskega duha. Zdaj odhaja novim razburljivim izzivom naproti. V Ukrajino.

Bila je velika čast sodelovati z @anabrnabic, izjemno premierko in čudovito osebo, na projektih izboljševanja storitev, odprave admin. ovir in e-uprave. V nekaterih segmentih (npr. projekt eBeba), je SRB prehitela SLO. Država se uvršča med »top reformers«. Upam, da kmalu tudi SLO.

Tako lepo je o srbski predsednici vlade Ani Brnabić, ki se je nedavno mudila pri nas, na tviterju pred nekaj dnevi zapisal nekdanji minister in predsednik državnega zbora Gregor Virant. Kot je še zapisal na tviterju nekdanji predsednik Državljanske liste, mu ni bilo lahko zapustiti Srbije, njenega reformskega duha, toda takšno je življenje, zdaj odhaja novim razburljivim izzivom naproti. Kam?

Ostaja v Vzhodni Evropi. Odhaja v Ukrajini, kjer je pred leti že svetoval. Kot so sporočili s Fakultete za upravo (tam je petinsko zaposlen), bodo med letoma 2018 in 2022 koordinirali skupino 22 nacionalnih strokovnjakov s področja javne uprave, ki bo ponujala podporo mednarodnemu konzorciju strokovnjakov in svetovalcev pri uveljavljanju strategije razvoja javne uprave v Ukrajini 2016–2020.

Kot pojasnjujejo, ima Ukrajina za EU poseben strateški pomen, ker gre za državo, v kateri se evropske vrednote šele uveljavljajo. Omenjeni mednarodni konzorcij sestavljata dva vodilna eksperta (eden od njiju je Virant), skupina svetovalcev in skupine mednarodnih strokovnjakov. Konzorcij je bil izbran na razpisu, vrednem 5,5 milijona evrov.

EU je Ukrajini namenila 300 milijonov pomoči za vzpostavitev odgovorne in transparentne oblasti, 104 milijone od tega pripadajo reformi javni upravi.

Konkurenca je bila izjemna, so se pohvalili, saj so se na razpis odzvali močni mednarodni konzorciji iz vse Evrope in ponudili najboljše pogoje in kapacitete. Skupina nacionalnih strokovnjakov za javno upravo, ki jo koordinira dr. Iztok Rakar s Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, bo ponujala podporo mednarodnemu konzorciju. Angažirana bo na pobudo vodilnih ekspertov ali ukrajinske vlade in bo zagotavljala hitre primerjalne študije in podatke.

Ukrajina je vsekakor zanimiva »tarča« za svetovalske zaslužke. EU je Ukrajini namenila 300 milijonov pomoči za vzpostavitev odgovorne in transparentne oblasti, 104 milijone od tega pripadajo reformi javni upravi. Virant sicer v zadnjih letih deluje kot mednarodni svetovalec za OECD, Evropsko komisijo, Svet Evrope, Svetovno banko.

Je specialist za Zahodni Balkan in vzhodnoevropske države. Svetu Evrope je strokovno svetoval v zvezi z izvrševanjem sodb Evropske konvencije o človekovih pravicah glede visokih pogodbenic na Zahodnem Balkanu (priprava poročil, misij v državah toženih strank). Bil je svetovalec pri pripravi strategije reforme javne uprave Črne gore 2016–2020.

Srbska premierka Ana Brnabić mu pri slovesu iz Srbije, kjer je bila dobre tri leta svetovalec Svetovne banke pri reformi zakona o plačah, ni ostala dolžna: »Hvala Gregor za vse, kar si naredil za Republiko Srbijo, škoda ker greš, bil si v veliko pomoč v velikem številu IKT- projektov.«