tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

vrocina2 Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

poroka-na-prvi-pogled, irena, andrej Njena.si

Preslišana tragedija v eksperimentu Poroka na ...

sesko Ekipa24.si

Benjaminu Šešku smo pokazali posnetek njegove ...

Slovenija

Tako se je končal obračun z »janšisti« na RTV: večina jih je še vedno v službi na nacionalki

Deli na:
Tako se je končal obračun z »janšisti« na RTV: večina jih je še vedno v službi na nacionalki

Jože Možina in Igor Pirković sta kljub zamenjavi vodstva obdržala dobro plačani službi v javnem zavodu. - Foto: Primož Lavre

Grozljivo je, kako je uprava Zvezdana Martića obračunala z domnevnimi »janšisti« na RTV. Tako je na čakanje poslala 15 novinarjev oddaje Panorama, jim začasno prepovedala vstop v javni zavod, nato pa jim poslala pogodbe za zaposlitev z uvrstitvijo šest do deset plačnih razredov nižje.

Večina jih je podpisala in obdržala službo, dva pa ne: Valentin Areh in Katja Benčina. Pri tem je treba dodati, da Areh sploh ni bil v Panorami, res pa je kot takratni v. d. direktorja TVS uvedel to oddajo na drugem programu TVS, ki je bila zelo slabo gledana.

Po izteku mandata se je vrnil v zunanjepolitično redakcijo, kjer je nekaj časa preživel kot vojni poročevalec iz Ukrajine. Novo vodstvo se mu je maščevalo tako, da mu je ponudilo pogodbo s 17 razredov nižjo plačo, s 3270 evrov bruto bi padel na 1679 evrov bruto, čeprav ima doktorat in 33-letno novinarsko kariero, med drugim je sodeloval s CNN, ZDF, Associated Press Television News in CNN, zadnjih dvajset let pa na RTVS. Tako je raje izbral cesto oziroma Domovino, kjer naj bi bil trenutno svetovalec.

Vsi ti novinarji zaradi ponižujočih pogodb tožijo javni zavod. Pri tem pa je zanimivo, da kot novinarji sploh niso poročali o politiki oziroma se z njo ukvarjali. Po drugi strani pa so svoje plačne razrede in uredniške funkcije obdržali bolj prepoznavni novinarji, kot so Rajko Gerič, Igor Pirkovič, Ksenja Koren, Jaka Elikan, tudi Jožetu Možini se ni nič zgodilo, Valentina Plaskan in Nejc Krevs sta se iz TV Dnevnika preselila v jutranja poročila, celo Martin Nahtigal (v Janševi vladi šef kabineta ministrice) in Luka Svetina (nekdanji novinar Nova24TV) bi lahko tam ostala, če se ne bi sama odločila za odhod.

Posebna zgodba pa so seveda nekateri zaposleni, ki dolga leta vedrijo na zavodu in prejemajo plače za malo ali skoraj nič dela, veliko je tudi nepotizma (sinov in hčera), nekateri dopisniki (denimo iz ZDA Andrej Stopar) pa pogosto svoje države obravnavajo kar iz Slovenije.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24