bojan krizaj in špela Dobra karma

Bojan Križaj na krilih ljubezni s svojo Špelo

Vili Resnik Svet24.si

Vili Resnik se bo spet poročil!

Prostozidarji 1 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Šokanten dokument razkriva, da ...

janša Svet24.si

Premier Janša: »Pred nami je teden boja za ...

Tomaž Gantar Necenzurirano

Kako je virus prehitel Gantarjevo državno ...

Gasilci PGD Šentjur plešejo Jerusalemo Odkrito.si

Šentjurski gasilci odplesali Jerusalemo

Njena.si

Kako dvigniti odpornost in ostati zdrav?

Slovenija

Tako preboleli »koronaslovenci« pomagajo novo okuženim

Deli na:
Tako preboleli »koronaslovenci« pomagajo novo okuženim

Tina Grošelj, ki je preživela okužbo s koronavirusom, med darovanjem plazme, s katero lahko zdravijo ljudi, ki jih je okužba najhuje prizadela. - Foto: Zavod RS za transfuzijsko medicino

Korona virus še kar razsaja in kot vsakodnevno vidimo število okuženih ponovno skokovito narašča. Ne samo pri nas, ampak povsod. Države so primorane zaostrovati ukrepe dokler njihove zdravstvene ustanove še zmorejo zdraviti tiste, ki so hudo zboleli. Cepiva pa še ni. Razvija ga sicer več držav, a po najboljših napovedih bo v uporabo prišlo šele v začetku prihodnjega leta, do takrat pa bo virus terjal svoj davek, tudi smrtni.

Dokler še ni cepiva pa se je kot uspešna metoda zdravljenja tistih najbolj prizadetih pokazalo zdravljenje s plazmo ljudi, ki so okužbo z virusom sars-cov2 ter bolezen Covid-19 že preživeli, zato je Zavod za transfuzijsko medicino pred časom pozval ljudi, ki so že preboleli Covid-19, naj darujejo krvno plazmo, v kateri so protitelesa. Ker v Sloveniji radi izpostavimo, da smo narod krvodajalcev, nas je seveda zanimalo ali tudi prebolevniki Covid-19 (kakor se reče tistim, ki so preživeli okužbo) v Sloveniji darujejo svojo kri in tako pomagajo tistim, ki jih nemara v prihodnje zadene hujša oblika bolezni.

Zdravljenje s plazmo stara praksa

Zdravljenje nekaterih okužb s plazmo je že dobro znana praksa še iz časov pred cepivi. Na ta način so v preteklosti zdravili številne nalezljive bolezni, med drugim ošpice, davico, zelo uspešno so s plazmo zdravili tudi špansko gripo leta 1918. Takšno plazmo imenujejo prebolevniška plazma in jo lahko transfundirajo bolnikom, ki se borijo z okužbo.

V novem Reporterju preberite koliko Slovencev, ki so preboleli okužbo se je odzvali pozivu zavoda za transfuzijsko medicino in koliko plazme prebolevnikov so zbrali do zdaj. Pišemo tudi o tem koliko plazme prebolevnikov je potrebne ob naraščajočem številu zbolelih in koliko primerov so že zdravili na ta način.Govorili smo s Tino Grošelj, ki se je okužila s Covid-19, zbolela in ga prebolela ter darovala plazmo. Opisala nam je postopek darovanja, ki ni enak navadnemu darovanju krvi. Izvedeli smo pa tudi ali je vsak, ki je prebolel okužbo s koronavirusom primeren darovalec.

Na koncu pa pišemo tudi o paradoksalni situaciji, ko del prebivalstva zanika resnost virusa, ob enem pa se išče plazmo prebolelih, da pomagajo vse večjemu številu zbolelih.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...