supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Skrivnost sestanka na Bledu: kaj je Ursula ponudila Robertu?

Deli na:
Skrivnost sestanka na Bledu: kaj je Ursula ponudila Robertu?

Premier Robert Golob in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen - Foto: Vlada RS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prišla slovenskemu premierju Robertu Golobu na Bled osebno povedat, da koga noče za komisarja.

Glede tega, ali notranjepolitična preigravanja dejansko delajo škodo državi, so mnenja različna. Za Slovenijo vsaj navzven načeloma velja, da težav z demokracijo nima, sploh od zadnjih parlamentarnih volitev dalje ne.

Vseeno pa se je v bruseljskih novinarskih krogih minuli teden pojavila ocena, da je prvak opozicije in nekdanji premier Janša prišel do svojih pet minut slave, saj je brez posebnih težav pokazal sredinec Ursuli von der Leyen, s katero ni v najboljših odnosih. Ti so se še posebej poslabšali letos, ko je SDS na kongresu Evropske ljudske stranke (ELS) glasovala proti Ursuli von der Leyen kot vodilni kandidatki te največje evropske politične družine.

Ursula von der Leyen na Bled ni prišla zaradi »kremšnit« ali strateškega foruma.

Znano je tudi, da četverica Janševih evroposlancev Nemke ni podprla na glasovanju za predsednico Evropske komisije. Hkrati še vedno ni povsem jasno, ali bo SDS ostala članica najmočnejše politične skupine v Evropskem parlamentu, ali pa se bo pomaknila (še) bolj v desno.

V ozadju zapleta s sklicem seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bi se poslanci seznanili s kandidaturo Marte Kos in jo glede na razmerja moči tudi brez zapletov podprli, naj bi bila domnevna »vezana trgovina« med predsednico Evropske komisije in slovenskim premierjem.

O tem, da Ursula von der Leyen na Bled ni prišla zaradi »kremšnit« ali strateškega foruma, smo že pisali. Njeno ključno sporočilo gostitelju je bilo, naj »umakne« kandidata Tomaža Vesela, ker ni izpolnil njenih pričakovanj in ker si ga ne želi v svoji ekipi.

Ali je bil problem v spolu ali pa se enostavno nista ujela, kot temu pravimo, niti ni pomembno. Pomembneje je to, da se je premier Golob strinjal s ponudbo, da v zameno za žensko komisarsko kandidatko dobi resor za širitev EU.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24