Revija Reporter
Slovenija

Sveže ločena Aleksandra Pivec začenja na novo: bo v njeni novi stranki prostor tudi za njenega varovanca Andreja Prebila?

Marko Medvešek
23 35.046

19. mar. 2021 6:00 Osveženo: 7:08 / 19. 3. 2021

Deli na:

Aleksandra Pivec

Bobo

Nekdanja predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bo v soboto ustanovila svojo stranko. Za Pivčevo je burno leto, v katerem je z vrha stranke najprej vrgla Karla Erjavca, Janši pomagala sestaviti vlado, se zapletla v dopustniško afero, izgubila stranko in ministrski stolček, pa še ločila se je.

Ustanovni kongres njenega Gibanja Za ljudi naj bi se v soboto odvil v Mariboru, zaradi epidemije pa bo potekal večinoma preko videokonference ter za zaprtimi vrati.

Za ustanovitev stranke je potrebnih 200 članov in Pivčeva ta teden še ni hotela govoriti o podrobnosti programa ali o imenih članov njene nove stranke. Na volitvah naj bi računala bi na nekdanje volivce DeSUS, ki so bili nezadovoljni z njeno menjavo v stranki, lovila pa bo tudi volivce SLS s kmetov, pri katerih je kot kmetijska ministrica pustila boljši vtis kot v vlogi predsednice DeSUS pri upokojencih.

Požareport je ta teden poročal, da je Pivčeva pred kratkim finalizirala ločitev od moža Tomaža Pivca, s katerim naj bi že nekaj let živela ločeno. Čeprav je doma s Ptuja, je bila v zadnjem času večkrat opažena v Ljubljani, kjer naj bi živela tudi v prihodnje.

Domnevno bodo v novi stranki njeni zaupniki iz DeSUS, ki so jih ob izstopu iz te stranke sledili: donedavni podpredsednici Anita Manfreda in Jelka Kolmanič ter Janez Ujčič. Po pisanju Požareporta bo kongres vodil nekdanji dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, pred leti tudi mestni svetnik SDS.

Ni pa znano, ali bo v stranki tudi Andrej Prebil, nekdanji direktor DUTB (odnesla ga je afera s prodajo zemljišča KLI Logatec), ki ga je Pivčeva lansko pomlad in poletje izpostavljala kot kandidata DeSUS za razne pomembne funkcije v družbah v lasti države. Prebil je še pred tem s Pivčevo sodeloval kot član predsedstva Turistično gostinske zbornice, zaradi svetovanja kateri si je Aleksandra Pivec na grbo nakopala še afero SRIPT.

Prebil ni bil nikoli član DeSUS, zato je bilo članstvo stranke lani zelo nezadovoljno, ko ga je Pivčeva vztrajno porivala v ospredje kot kandidata za vrsto vidnih položajev v državnih družbah. Med drugim je postal član programskega sveta RTV Slovenija, ni pa mu uspelo priti v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) ali Elesa. Članom DeSUS še posebej bi bilo všeč, ko se je Prebila začelo omenjati kot kandidata za vodenje demografskega sklada. Avgusta lani je le dobil novo službo, postal je predsednik uprave družbe Sava Turizem.