Revija Reporter
Slovenija

Se je Janez Janša pobotal z Udbo? Oče Peter Prebil ga je aretiral, sin Andrej Prebil pa je bil z glasovi SDS izvoljen za programskega svetnika RTVS

Igor Kršinar
11 1.019

11. maj. 2020 16:46 Osveženo: 17:07 / 11. 5. 2020

Deli na:

Andrej Prebil, sin udbovca Petra Prebila, ki je aretiral Janšo, je bil nedavno izvoljen za člana programskega sveta RTV Slovenija, izvolila ga je vladajoča koalicija SDS, SMC, NSI in Desus v državnem zboru.

/

»Za direktorja DUTB imenovan Andrej Prebil, čeprav v kandidacijskem postopku slabo ocenjen. A je sin Petra Prebila, šefa SDV LJ leta 1988 #1razredni,« je 24. oktobra 2017 tvitnil prvak SDS Janez Janša.

Peter Prebil je operativno sodeloval v tajnih preiskavah v prostorih Mikroade 1988 in nato aretacijah Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasiča (Franci Zavrl se je skril v psihiatrično bolnišnico), sledil je odmevni proces JBTZ, ki je sprožil slovensko pomlad in nato slovensko osamosvojitev.

Sin udbovca, ki je aretiral Janšo, je bil nedavno izvoljen za člana programskega sveta RTV Slovenija, izvolila ga je vladajoča koalicija SDS, SMC, NSI in Desus v državnem zboru. Tokrat se Janša ni zgražal nad sinom nekdanjega šefa ljubljanske Udbe, saj je bil izvoljen celo z glasovi njegove SDS. 

Andrej Prebil je bil izvoljen predlog stranke Desus, kjer v zadnjem času dobiva vse večjo vlogo. Je tudi strankina glavna izbira za položaje v gospodarstvu. Marca lani je odstopil z mesta izvršilnega direktorja DUTB, potem ko je interna revizija ugotovila, da je v prodaji zemljišča v Logatcu zasebni posrednik Svet RE ustvaril milijon evrov dobička.

Pred prihodom v DUTB je bil Prebil na vodstvenih položajih v družbah Hoteli Bernardin, Sava Turizem in turističnih podjetjih znotraj sistema ACH. Bil je tudi prvi nadzornik Elesa. Pozneje je postal pomemben akter v Turistično gostinski zbornici (TGZS), kjer naj bi po pisanju Topnews pomagal Aleksandri Pivec pri aferi, povezanim z njenim svetovanjem. Kot je znano, je TGZS v okviru projekta Starteško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT) Pivčevi za delo v letih 2017 in 2018 plačala okoli 35 tisoč evrov bruto.