favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prihodnji teden razpis za direktorja NIJZ, Eržen ostaja v. d. direktorja

Deli na:
Prihodnji teden razpis za direktorja NIJZ, Eržen ostaja v. d. direktorja

NIJZ - Foto: arhiv

Svet NIJZ je danes podal priporočila za boljšo uskladitev priporočil in ukrepov z vlado glede koronavirusa, je po seji povedal novoimenovani predsednik sveta NIJZ Rok Tavčar. Poleg tega nadaljujejo z razpisom za novega generalnega direktorja NIJZ, ta naj bi bil objavljen prihodnji teden. Ivan Eržen pa ostaja v. d. direktorja NIJZ.

Tavčarja, ki ga je vlada v sredo imenovala za novega člana, potem ko je razrešila nekatere dotedanje, je danes svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) imenoval za predsednika.

Po današnji seji sveta je v izjavi za medije dejal, da je za tako pomembno inštitucijo pomembno, da imajo direktorja s polnimi pooblastili. Za prihodnji teden napoveduje objavo razpisa za direktorja, nato bodo imeli kandidati na voljo osem dni, da se prijavijo. Po njegovih besedah bi lahko do novega direktorja prišli v 14 dneh.

Dotlej pa očitno ostaja v. d. direktorja Eržen, ki ga je vlada Janeza Janše imenovala 20. marca po odstopu Nine Pirnat z vrha NIJZ. Za danes se je namreč ugibalo, ali bi svet Eržena utegnil razrešiti, po tistem ko se je prejšnji teden kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katerega se je odločila vlada.


Kot epidemiolog s strokovnega vidika take poteze ne more zagovarjati, je dejal v pogovoru za Mladino. Po njegovih besedah vlada pri presojanju najnovejših ukrepov inštituta ni prosila za mnenje. Neprimerno se mu zdi tudi navodilo o razkuževanju hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah.

So pa danes odprli tudi temo komuniciranja med NIJZ in vlado. Po Tavčarjevih besedah so se dogovorili za boljše sodelovanje in da bi predhodno uskladili priporočila in ukrepe, ki jih predlaga NIJZ, da v prihodnje ne bi prišli "do nasprotja z ukrepi, ki jih je vlada že prej predvidela ali celo sprejela". Po njegovem mnenju je inštitut dovolj strokoven, da bo znal paziti na ustrezno komunikacijo.

Sicer pa je epidemiologinja Maja Sočan, ki na NIJZ vodi center za nalezljive bolezni, tudi nehala sodelovati v strokovni skupini poznavalcev zdravstva, ki svetuje vladi glede epidemije novega koronavirusa.

Tavčar je potrdil, da je bila Sočanova navzoča na današnji seji sveta, a da ni povedala nič. "Odstop je verjetno njena osebna odločitev, vsaj drugih informacij nimam," je povedal.