ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Slovenija

Sum goljufije z evropskim denarjem v Celju: v žep naj bi pospravili 650.000 evrov

Deli na:
Sum goljufije z evropskim denarjem v Celju: v žep naj bi pospravili 650.000 evrov

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

NPU je kazensko ovadil dve fizični in dve pravni osebi zaradi suma kaznivih dejanj goljufije na škodo EU ter preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti, eno od fizičnih oseb pa še zaradi suma kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Pri evropskem projektu naj bi pridobili 650.000 evrov premoženjske koristi.

Kot so včeraj sporočili iz policije, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) sumi, da je oseba, zaposlena pri gospodarski družbi iz Celja, storila kaznivi dejanji goljufije na škodo EU ter preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti z namenom, da bi pridobila premoženjsko korist dvema pravnima osebama iz Celja in eni povezani fizični osebi.

V ta namen je osumljena oseba v šestih prijavah na razpis za sofinanciranje projektov socialne aktivacije domnevno lažno predstavljala izpolnjevanje pogojev iz razpisa ter z ministrstvom za delo v imenu te družbe sklenila pet pogodb o sofinanciranju projekta za posamezne regije, medtem ko za šesto regijo zaradi premajhnega števila točk ni bila izbrana. Kriminalisti trdijo, da je družba programe socialne aktivacije izvajala tudi s kadrom brez ustrezne usposobljenosti, v zahtevkih za izplačila pa da je prikazala, da so kadri ustrezno usposobljeni in da so projekti formalno ustrezni.

Osumljena oseba je za programe socialne aktivacije vložila najmanj 17 zahtevkov za izplačilo sredstev za sofinanciranje, v katerih je med drugim tudi domnevno lažno obračunala stroške plač zaposlenih in potne stroške, ki so jih morali, tako policija, zaposleni ob izplačilu tudi vračati v gotovini tej gospodarski družbi ali neposredno osumljeni osebi, zaposleni v tej družbi.


Osumljena oseba naj bi tako omenjeni družbi in hčerinski družbi iz Celja ter povezani fizični osebi pridobila premoženjsko korist v znesku približno 650.000 evrov, pri čemer je šlo v 80 odstotkih za sredstva iz proračuna EU in v 20 odstotkih za sredstva državnega proračuna.

Preiskovalci so kazensko ovadili tudi osebo, zaposleno v javnem zavodu iz Celja, in sicer za domnevno pomoč pri storitvi navedenih kaznivih dejanjih, saj naj bi kot odgovorna oseba javnega zavoda podpisala vloge v prijavah na javni razpis, s čimer naj bi lažno potrdila in s tem lažno prikazala, da bo omenjeni javni zavod skupaj z gospodarsko družbo iz Celja, v kateri je zaposlena prva osumljena oseba, omenjene projekte izvajal v projektnem partnerstvu, s čimer ji je omogočila, da je v razpisnem postopku dobila maksimalno število točk, v zameno za pomoč pa naj bi ji prvoosumljena oseba prek gospodarske družbe kot protiuslugo odkupila nepremičnino.

Za omenjena kazniva dejanja so kriminalisti kazensko ovadili tudi omenjeni gospodarski družbi iz Celja, saj sta kazensko odgovorni za domnevno kaznivo dejanje, ki naj bi jih njihove odgovorne osebe storile v njihovem imenu in v njihovo korist.

Zoper prvo navedeno osumljeno osebo, ki je hkrati tudi odgovorna oseba v hčerinski družbi iz Celja, so podali tudi kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Sumijo jo, da je v račune omenjene gospodarske družbe iz Celja, ki se morajo voditi po zakonu o davku na dodano vrednost in Slovenskih računovodskih standardih ter so podlaga za davčni nadzor, vpisala domnevno lažne podatke o zaračunani opravljeni storitvi za sodelovanje na projektih socialne aktivacije v letu 2018, ki naj jih družba dejansko ne bi opravila.

Loading...