cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šturm: V zadnjih deset letih 1200 sodnikov kršilo človekove pravice

Deli na:
Šturm: V zadnjih deset letih 1200 sodnikov kršilo človekove pravice

Foto: Primož Lavre

»V času med letoma 2004 in 2013 je človekove pravice in temeljne svoboščine kršilo 442 slovenskih sodišč in po zadržani oceni najmanj 1.200 slovenskih sodnikov,« je na današnji novinarski konferenci dejal zaslužni profesor dr. Lovro Šturm. Predstavil je preliminarne podatke o raziskavi, s katero želi ugotoviti, kako pogosto sodniki in sodišča kot izvajalci represivne državne oblasti kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine, katera so ta sodišča ter število sodnikov, ki so kot izvajalci sodniške funkcije kršili človekove pravice in temeljne svoboščine v daljšem časovnem razdobju.

Šturm je izključno objektivno merilo v raziskavi upošteval dejstvo, da ustavno sodišče odloča o ustavnih pritožbah zaradi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin s posamičnimi akti. Ustavna pritožba je posebno pravno sredstvo, s katerim je mogoče pred ustavnim sodiščem uveljavljati kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, storjenih s posamičnimi akti državnih organov, organov lokalnih skupnosti ali nosilcev javnih pooblastil.

Kadar ustavno sodišče ugotovi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, razveljavi sodbo ali sklep enega ali več sodišč hkrati. V maloštevilnih primerih, kjer razveljavitev ni (več) mogoča, ustavno sodišče sprejme le ugotovitveno odločbo o kršitvi človekovih pravic in temeljnih svoboščin. V obeh takih primerih je razvidno, katera sodišča so v obravnavanem obdobju kršila človekove pravice in temeljne svoboščine, njihovo skupno število in tudi, koliko sodnikov je pri tem sodelovalo. Treba upoštevati, je opozoril Šturm, da na prvostopnih sodiščih sodijo praviloma sodniki posamezniki, na pritožbenih sodiščih pa sodniki v senatih v sestavu treh sodnikov in na Vrhovnem sodišču praviloma v senatu v sestavu petih sodnikov.

Sodbe sodišč, ki so objavljene na spletu in zbirki odločb ustavnega sodišča, so po besedah Šturma žal anonimizirane brez navedbe imena in priimka sodnikov. Strokovna služba vrhovnega sodišča, ki je zadolžena za objavo sodb sodišč, izpušča imena sodnikov. Anonimiziranje je za Šturma nenavadno, saj so pri sodbah ustavnih sodnikov vedno navedena tudi njihova imena. Po njegovem mnenju bi bilo treba doseči, da bi bila sodbe javnosti predstavljene v neokrnjeni obliki, tako kot zahteva zakon, ki določa, da je delovanje sodišč javno. To tudi onemogoča primerjavo strokovne uspešnosti posameznih sodnikov.

Šturma zanima, ali ima te podatki na voljo vsaj sodni svet, ko odloča o izvolitvi sodnikov v višje nazive. Ker se sodbe sodišč znotraj sodnega sistem razveljavljajo, spreminjajo ali vračajo v vnovično odločanje, zaradi anonimizacije sodb tudi ni mogoče slediti imenom sodnikov in presojati njihovo strokovnost. »Njena odprava bi bil pomemben prispevek k dvigu kakovosti slovenskega sodstva,« je dejal Šturm, ki bo v nadaljevanju raziskave zajel tudi obdobje pred letom 2004.

Objavljamo posnetek intervjuja z ddr. Klemnom Jakličem na ETV o zadevi Patria