Revija Reporter
Slovenija

Štuhec: Morda je čas za zbiranje podpisov zoper manipulacije nacionalne televizije

12. mar. 2012 11:58 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

"Ne samo, da je nacionalni medij ponovno pokazal svojo ignorantsko in politikantsko držo do osebe Jožeta Pučnika, ampak ste njegov simpozij zlorabili za popolnoma drugo temo, mene osebno pa pri tem instrumentalizirali," se je dr. Ivan Štuhec odzval na prispevek TV Slovenija o spričevalu poslanca Ivana Simčiča, v katerem je bila uporabljena izjava dr. Štuheca.

Štuhec je v protestu avtorici prispevka Nataši Markovič poudaril, da je o primeru podal zelo splošno izjavo, prispevek pa ga je prikazal kot moralno avtoriteto, ki demantira predsednika vlade Janeza Janšo, ki bi naj po interpretaciji nacionalne televizije Simčiča branil. To ni res, piše Simčič. "Uporabil ga je za ilustracijo dvojnih meril enih in istih institucij," pravi o Janševem odzivu.

Štuhec se je obregnil še ob prezrtje osemdesetletnice dr. Jožeta Pučnika na TV Slovenija, ki ji v osrednjih poročilih niso namenili niti sekunde, čeprav je proslavi prisostvoval tudi nacionalkin novinar, s katerim je Štuhec govoril.

Čedalje hujše in vsesplošno medijsko in nabijanje  glede spričevala poslanca Simčiča je doseglo enega od vrhuncev minuli petek, ko je tudi Televizija Slovenija streljala z vsemi topovi in v ta namen zmanipulirala celo simpozij ob 80 letnici rojstva Jožeta Pučnika. V ozadju je seveda  želja, da bi porinili klin v Desus, kot najšibkajši člen koalicije in Erjavca zamenjali s svojim podrepnikom.  V propagando zaradi »zločina« spričevalo je nemudoma vstopil tudi predsednik Turk, to je, tisti, spomnimo, ki se je nezastarljive zločine v Hudi jami odzval s svojo drugorazrednostjo.

Da bo jasno; če ima Simčič ponarejeno spričevalo je to nedopustno in sramotno in vredno ustreznih sankcij. Vendar pa to ta hip ni najvažnejša in za prihodnost nacije usodna tema, kar nam skuša vtepsti v glavo iz vse topov bruhajoči agitprop tranzicijske levice s predsednikom Turkom na čelu.  Zgodba je še toliko bolj perverzna, ker je namreč sam prvak opozicije in najsvetlejše upanje levice, Zoran Janković, že večkrat dokazal koliko mu pomenijo ne le diplome ampak tudi ponarejeni magisterij (primer Jaklič), pa tudi posebna pomoč za sinovo maturo.  A o tem nič, to nikoli ni bila velika zgodba in tudi sedaj se tega vendar ne povezuje.  

Pač pa se, za višje cilje, mirno lahko zlorabi simpozij ob 80 letnici utemeljitelja slovenske demokracije Jožeta Pučnika, ki mu slovenski post komunisti nikdar niso oprostili; da je namreč v Sloveniji odločilno pripomogel  k uvedbi demokracije in poti v samostojnost.   

V petkovem Dnevniku, osrednji informativni oddaji nacionalne televizije ni bilo o Pučniku rečenega nič, pač pa so novinarji naprej zmanipulirali nastop Janeza Janše, ki v spomin na Pučnika opozoril, na krivico, ki jo je le ta doživel na račun svoje diplome s strani ljubljanske Univerze – za kar se nikoli nihče ni opravičil. To so prodali, kot da Janša relativizira ali kar podpira Simčičevo ponarejanje. Po Janši je sledilo še moraliziranje predsednika Turka, ki je s svojim selektivnim angažmajem čedalje hujši medijski sluga tranzicijske levice. Vendar to še ni vse. Zaključili so z izjavo Ivana Štuheca, ravno tako posneto na Pučnikovem simpoziju, iztrgano iz konteksta, ko so njegovo načelno nestrinjanje s ponarejanjem, spletli v prispevek kot kritiko Janeza Janše. Štuhec je napisal oster protest, ki ga objavljamo v nadaljevanju. Od Programskega sveta RTV in varuhinje Miše Molk pa bo zahteval obravnavo tega primera.

Objavljamo izjavo Ivana Štuheca:

Spoštovana gospa Nataša Markovič!

V petek, 9. marca ste bila avtorica prispevka  v Dnevniku, v katerem ste govorila o domnevno ponarejenem spričevali poslanca Simčiča (Desus). V ta prispevek ste vključila tudi mojo sicer zelo splošno izjavo. Ne glede na to, moram protestirati zaradi tendencioznega vključevanja mene v zadevo, s katero nimam in nisem hotel imeti nič.

Najprej moram protestirati zaradi tega, ker osrednji medijski hiši v Sloveniji, osemdesetletnica dr. Jožeta Pučnika ni toliko vredna obletnica, da bi mu v osrednjih poročilih namenili eno samo sekundo. Pač pa si t.i. objektivno novinarstvo vzame Pučnikov simpozij za sceno na kateri odigra glavno vlogo Simčič. Novinar Hlebš je mene osebno spraševal o Pučnikovi družbeni misli in večina posnetka je namenjena temu. Ko me je vprašal o Simčičevem primeru sem odgovoril, da mi zadnje informacije niso znane, ker sem se zadnje dni ukvarjal s Pučnikom in ne Simčičem. Na ponovno vztrajanje novinarja sem izrekel splošno stališče, ki se ga seveda da uporabiti za več takšnih primerov (za Jankovičevega sina Jureta in njegovo maturo, za Jakliča in njegov magisterij in tudi za Simčiča, če je res to, kar se mu očita).

Vi spoštovana gospa Markovič ste celotni posnetek videla in točno veste, da je bilo tako kot sem zgoraj opisal. Na Dnevniku pa sem v vašem prispevku nastopil kot nekakšna moralna avtoriteta, ki demantira predsednika vlade Janeza Janšo, ki bi naj po vaši interpretaciji Simčiča branil, kar pa seveda ni res. Uporabil ga je za ilustracijo dvojnih meril enih in istih institucij.

Ne samo, da je nacionalni medij ponovno pokazal svojo ignorantsko in politikantsko držo do osebe Jožeta Pučnika, ampak ste njegov simpozij zlorabili za popolnoma drugo temo, mene osebno pa pri tem instrumentalizirali. Vse to je daleč proč od profesionalnosti, korektnosti in novinarske nepristranskosti.

Prispevek v Odmevih o simpoziju in Jožetu Pučniku ne more biti in tudi ni noben alibi za dejstvo, da je njegova osemdesetletnica šla popolnoma mimo vaše televizije in slovenske javnosti na sploh.

Morda je nastopil čas, da bi se pričeli zbirati podpisi zoper manipulacijo in instrumentalizacijo v osrednjem slovenskem mediju, po vzoru podpisov, ki so protestirali proti domnevnim pritiskom na novinarje v času prejšnje Janševe vlade.

S spoštovanjem, dr. Ivan J. Štuhec