Revija Reporter
Slovenija

Študija: Izključitev enega ponudnika opreme 5G bi vodila v izgubo BDP

STA

19. jan. 2021 12:28 Osveženo: 12:33 / 19. 1. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Izključitev enega od ponudnikov opreme 5G v Sloveniji bi pomenila višje stroške, nižjo produktivnost in izgubo bruto domačega proizvoda (BDP), je pokazala študija, ki so jo po naročilu Huaweija izdelali v centru poslovne odličnosti Ekonomske fakultete. Kumulativne izgube BDP v obdobju 2021-2030 bi lahko znašale med 1,7 in 3,7 milijarde evrov.

Kot so sporočili iz družbe Huawei Technologies Slovenia, bi bila izločitev enega od ponudnikov tehnologije mobilnih omrežij pete generacije (5G) po oceni avtorjev študije najprej vidna na za šest do 20 odstotkov višji ceni opreme 5G, zamudi pri uvajanju tehnologije ter posledično nižji produktivnosti in znižanem BDP za 220 do 460 milijonov evrov v letu 2030.

"Na že tako majhnem trgu dobaviteljev opreme 5G bi izločitev enega od njih pomenila še večja tveganja oligopola in s tem možnost za znatno višje tržne cene te opreme," je poudaril eden od avtorjev študije Črt Kostevc.

Pri ocenjevanju cenovnega učinka omejevanja konkurence iz treh na dva ponudnika opreme 5G so po njegovih besedah uporabili ocene študije Oxford Economics iz leta 2019, predvidene za Evropo, kjer je pričakovano povišanje cen v razponu med devet in 29 odstotkov.

V študiji so pripravili izračune za tri glavne scenarije z nizkimi, srednjimi in visokimi stroški ter s pripadajočimi povišanji cen, ki bi znašale 6,3, 13,3 oziroma 20,3 odstotka. A poleg višjih cen, ki bi se na koncu verjetno prelile na končnega potrošnika, avtorji študije opozarjajo še na časovni zamik uvedbe 5G, zaradi katerega bi do leta 2023 brez dostopa do 5G ostalo do 327.000 ljudi oziroma 15,3 odstotka prebivalstva.

Tovrstna omejitev konkurence, vključno z višjimi cenami ter zamudo pri uvajanju, bi imela po navedbah centra poslovne odličnosti, ki deluje v okviru Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, znaten vpliv tudi na druge segmente slovenskega gospodarstva. "Če upoštevamo ponavljajoče se učinke zakasnitev pri uvajanju omrežja 5G in višje cene omrežne opreme, se kumulativni vpliv morebitne izključitve podjetja Huawei na slovenski BDP v desetletnem obdobju giblje med 3,3 in 7,2 odstotka," je navedel Kostevc.

Nižja gospodarska rast zaradi zakasnitev pri uvajanju omrežja 5G in s tem povezana počasnejša tehnološka rast bi zmanjšala BDP med 220 in 460 milijonov evrov v enem samem letu 2030, kumulativno pa bi izgube BDP v obdobju 2021-2030 znašale med 1,7 in 3,7 milijarde evrov, je dodal.

Slovenija se za izrecno prepoved katerega od ponudnikov opreme 5G sicer doslej ni odločila, je pa z ZDA lani poleti podpisala skupno izjavo o varnosti omrežij 5G. Čeprav izjava o tem ne govori izrecno, naj bi bila po mnenju nekaterih uperjena predvsem proti Huaweiju.