Revija Reporter
Slovenija

Strumni ponos Slovenije: dan s častno četo Slovenske vojske

Gašper Petovar
455

11. jul. 2021 20:00

Deli na:

Častna četa Slovenske vojske

Primož Lavre

Težko si predstavljamo državne dogodke brez prisotnosti častne garde Slovenske vojske. Tudi sprejemi tujih državnikov ali celo pogrebi z državniškimi častmi so dogodki na katerih so gardisti nepogrešljivi. V dneh, ko praznuje Slovenija obletnico obeležuje tudi naša častna garda.

V novi številki Reporterja pišemo o začetkih garde, ki je bila pred prvim in najpomembnejšim dogodkom ustanovljena nekako na »horuk« danes pa (profesionalizirana) predstavlja elito naše vojske, kot menijo poznavalci.



Podpolkovnik Marko Hlastec za našo revijo razkrije številne zanimivosti povezane z gardo. Izvemo koliko jih je danes, pa tudi kako je vplival prehod iz naborniškega sistema v profesionalnega.

Gardist ne more biti vsak toda poleg samih motoričnih sposobnosti je za gardista potrebno še mnogo več. Celo fizične lastnosti posameznika vplivajo. Katere? V novi številki Reporterja jih izveste.

Kdo je bil prvi poveljnik garde oziroma takrat še čete in komu so bile namenjene prve besede? Tudi to pojasnimo v članku kjer se dotaknemo še mnogih drugih zanimivosti.

Predstavimo tudi nagrade, ki so jih prejeli. Tako tiste, ki so namenjene posameznikom kot gardi kot celoti.

Nismo pa mogli niti zmerljivk, ki so letele na gardiste, med katerimi je naravnost nezaslišana tista, ko so jih zmerjali z izdajalci.

Niso pa naloge gardistov samo protokolarne narave. Sodelujejo tudi pri drugih, ni izključeno niti, da bodo v primeru naravnih nesreč, denimo kake poplave prav oni reševali domove in ljudi.

Za Slovenijo bodo stali mirno na proslavi in polnili vreče s peskom, da ne bo voda vdirala v hiše.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24