Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Slovenija

Občinski svetnik SDS podprl komunističnega krvnika za častnega občana

Deli na:
Občinski svetnik SDS podprl komunističnega krvnika za častnega občana

Za nekatere je Matevž Hace legendarni komisar, za druge pa prvovrstni komunistični zločinec. - Foto: Primož Lavre in arhiv

Matevž Hace je za nekatere legendarni komisar, za druge pa komunistični krvnik, zato je presenetljivo, da je posmrtno imenovanje za častnega občana podprl tudi svetnik SDS.

Občinski svet v Loški dolini bo 18. oktobra naziv častnega občana posmrtno dodelil revolucionarju, »legendarnemu partizanskemu komisarju« in ljudskemu pisatelju Matevžu Hacetu (1910–1979). Kot nam je povedal župan Janez Komidar (NSI), je pobudo za posmrtno počastitev Matevža Haceta dala skupina 583 občanov, občinski svet je ta sklep izglasoval na seji 3. oktobra, podprli so ga štirje svetniki, dva sta bila proti, ena svetnica pa se je vzdržala.

Podprli so jo svetnica SD Armida Bavec, svetnika liste Naša Notranjska (NANO) Vojko Mlakar in Romana Zakrajšek ter – pozor! – svetnik SDS Stanislav Sterle. Proti sta bila svetnika NSI Lojze Škrlj in Janja Sterle. Župan ni glasoval, ker je bil tudi sam predlagan za častnega občana.

Pobudo so podprli: svetnica SD Armida Bavec, svetnika liste Naša Notranjska (NANO) Vojko Mlakar in Romana Zakrajšek ter – pozor! – svetnik SDS Stanislav Sterle. Proti sta bila svetnika NSI Lojze Škrlj in Janja Sterle. Župan ni glasoval, ker je bil tudi sam predlagan za častnega občana.

Matevž Hace seveda ni zgolj pozitivni partizanski lik, kot ga prikazujejo na internetu dostopni viri. Bil je politični (komunistični) komisar v Šercerjevi brigadi, v Notranjskem odredu, v Tomšičevi brigadi, nazadnje v XIV. diviziji. V tej funkciji je skrbel za ideološko indoktrinacijo partizanov ter bil odgovoren tudi za zločine, ki so jih posamezni goreči revolucionarji izvajali na osvobojenih območjih.

Ko je Tomšičeva brigada na Osolniku zajela večjo skupino vaških stražarjev, so 24 vojnih ujetnikov postrelili s strelom v tilnik. Preden je XIV. divizija odšla na Štajersko, je med drugim po napadu na domobransko postojanko v Velikih Laščah likvidirala 52 ljudi, od tega osem domobrancev, dva Nemca in 42 delavcev domobranskega delavskega bataljona, torej civilistov.

Za nekatere ljudi je torej Hace legendarni komisar, za druge pa prvovrstni komunistični zločinec. Zato je toliko večje presenečenje, da je njegovo posmrtno imenovanje za častnega občana podprl tudi svetnik iz vrst SDS.

loading...
Loading...