901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stranke zadržane do odpisa dolgov podjetjem

Deli na:
Stranke zadržane do odpisa dolgov podjetjem

Foto: Bobo

Po kriterijih urada za makroekonomske analize in razvoj na prezadolžena podjetja odpade tri četrtine vsega bančnega in finančnega dolga. Za projekt (delnega) odpisa dolgov bosta potreben širši politični konsenz in sistemski zakon. Politične stranke, ki so na predčasnih volitvah prišle v državni zbor, smo zato vprašali, kakšno je njihove stališče do (delnega) odpisa dolga podjetjem. Odgovorili so nam iz SD, SDS in NSI.

»Menimo, da je vsekakor potreben razmislek o dobrih praksah, ki pripomorejo k hitrejšem prestrukturiranju podjetij in s tem čim večjo ohranitvijo delovnih mest in podjetij. Zagotovo pa bo potrebno skupaj z Banko Slovenije najprej analizirati predlagane rešitve za Slovenijo, kar velja tudi za možnost delnega odpisa dolgov prezadolženim podjetjem,« pravijo socialni demokrati (SD).

»To, da BS preučuje možnost (delnega) odpisa dolga prezadolženim podjetjem, ni zadosten razlog za oživitev gospodarstva,« poudarjajo v SDS in opozarjajo, da bo zelo pomembno vprašanje, na račun koga bodo krediti delno ali v celoti odpisani. »Brez ugotavljanje odgovornosti za podeljevanje kreditov, ki nikoli niso bili in tudi ne bodo vrnjeni, je njihov odpis nesprejemljiv,« še poudarjajo in dodajajo, da so v SDS odločno proti socializaciji kreditov, zlasti če se pred tem ne ugotovi odgovornost za stanje v bankah in podjetjih.

»Če bi banke dolgove podjetjem odpisala, potem podjetja ostanejo v rokah sedanjih lastnikov, ki so podjetja spravili v težave,« pa poudarja Matej Tonin iz NSI, ki se boji, da bo potrebna nova dokapitalizacija bank, če bodo dolgovi odpisani, banka pa v zameno ne bo dobila ničesar. »Če ob odpisu dolgov ne pride do zamenjave vodstva in razlastitve lastnikov podjetja, je to samo potuha tistim, ki so sprejemali neodgovorne odločitve,« še meni Tonin.

Banki Slovenije bo pri preučevanju odpisa dolga podjetjem svetoval islandski finančni strokovnjak Björn Ársæll Pétursson, vodja oddelka za prestrukturiranje podjetij v največji islandski banki Landsbankinn.