Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Varufakis za "inteligentno" prestrukturiranje grškega dolga

Deli na:
Varufakis za "inteligentno" prestrukturiranje grškega dolga

Foto: Reuters

Grški finančni minister Janis Varufakis je danes pozval k "inteligentnemu" prestrukturiranju grškega dolga. Kot je dejal, zdaj razume, da tako kot Grki nočejo slišati za trojko, evrske države nočejo slišati za odpis dolga. Možno rešitev vidi v zamenjavi obveznic.

"Odpis dolga je umazana beseda. To sem zdaj spoznal," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP grški minister dejal za nemški časnik Handelsblatt.

"Tako kot mi ne želimo slišati besede trojka, naši upniki ne želijo slišati besede odpis. To razumem," je poudaril. Prav zaradi grškega nasprotovanja se namreč po novem namesto izraza trojka uporablja izraz institucije - Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad.

"Obstajajo bolj inteligentne rešitve - denimo zamenjava obveznic," je še dejal Varufakis. Sam bi del posojil iz začasnega sklada za reševanje evra (EFSF) transformiral v obveznice, katerih obresti bi bile vezane na gospodarsko rast.

Minister je z govorjenjem o odpisu dolga evropske upnike nazadnje razburil minuli teden. Prav to je bila vroča tema tudi pred petkovim glasovanjem v nemškem parlamentu, ki je bilo ključno za štirimesečno podaljšanje programa pomoči Grčiji.