Revija Reporter
Slovenija

Strankam vsak dan uničujejo volilne plakate

STA

30. maj. 2018 6:00

Deli na:

Medtem ko politične stranke volivce poskušajo prepričevati tudi s plakati, so ti večkrat tarča njihovih nasprotnikov, ki jih odstranijo, prelepijo, strgajo ali drugače uničijo oziroma porišejo. Za tovrstne prekrške je pristojen inšpektorat za notranje zadeve, ki pa opozarja, da jih je težko dokazovati, saj so kršitelji večinoma neznani.

Zakon o volilni in referendumski kampanji določa, da je prelepljanje ali uničevanje plakatov drugih organizatorjev volilne kampanje prepovedano. Za posameznika, ki trga ali kakorkoli drugače uničuje plakate, ki so bili nalepljeni v skladu z zakonom, je po tem zakonu predvidena globa od 150 do 400 evrov. Globa za ta prekršek za organizatorja volilne kampanje je od 700 do 2500 evrov, za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje pa prav tako od 150 do 400 evrov.

Za nadzor nad izvajanjem določb tega zakona, ki omenjene kršitve določa kot prekrške, je pristojen inšpektorat za notranje zadeve, kjer pa opozarjajo, da je v praksi te prekrške težko dokazovati, saj kršitelji niso znani, prav tako ne priče ali drugi dokazi, ki bi pomagali pri ugotavljanju storilcev. Inšpektorat tako v evidenci pravnomočnih odločb o prekrških od leta 2014 nima zapisa za tovrsten prekršek, so pojasnili za STA. Dodali so še, da v tokratni kampanji še niso prejeli obvestila o domnevnih kršitvah s tega področja.

Na drugi strani pa iz političnih strank, ki so organizatorji volilne kampanje, poročajo o več primerih uničevanja volilnih plakatov.

Tako so denimo v NSi pojasnili, da zaznajo vsak dan vsaj kakšen primer trganja in uničevanja njihovih plakatov, da se to dogaja po vsej Sloveniji, ugotavljajo v Levici, kjer jim s terena poročajo, da ko na mestih uničenih plakatov nalepijo nove, so ti naslednji dan spet uničeni. V LMŠ opažajo, da bolj, ko se približujemo koncu kampanje, bolj se veča število primerov poškodovanih ali odtujenih plakatov.

Iz Stranke Alenke Bratušek poročajo, da so jim uničili tudi nekaj jumbo plakatov, v Žalcu pa so ukradli kar stojalo s plakatom. Vse tiste, ki si želijo imeti Bratuškovo nalepljeno na domači steni, so zato hudomušno pozvali, naj se raje oglasijo pri njih, saj imajo še nekaj plakatov v rezervi in jim jih lahko podarijo. V SD so pojasnili, da uničevanje plakatov - tako njihovih kot plakatov drugih list - opažajo predvsem tam, kjer je že sicer več vandalizma.

Po mnenju SMC so zunanji plakati v vsaki predvolilni kampanji tudi polje za bolj ali manj spontane odzive političnih nasprotnikov. "Če so bili včasih med njimi tudi duhoviti, so zdaj le še žaljivi in nestrpni. Večina teh odzivov je spodbujenih iz strankarskih štabov, ki v tem očitno vidijo priložnost, da povedo tisto, kar se za uradna stališča in izjave v kamero ne spodobi," menijo. Plakate s fotografijo njihovega predsednika Mira Cerarja so denimo ponekod porisali, na njih so narisali bodečo žico in Cerarju brke, ki spominjajo na nemškega diktatorja Adolfa Hitlerja, napis "Bolje za vse" pa dopolnili z besedami "da me ni". Hitlerjeve brke so narisali tudi na nekaterih plakatih Marjana Šarca.

Tudi v SDS v tokratni kampanji opažajo veliko primerov uničevanja plakatov, ponekod so jim namreč celo podrli stojala s plakati. "Žal je to očitno odraz politične (ne)kulture dela naše konkurence, katere nervoza pred nedeljskimi volitvami je velika," so zapisali.

Njihova kandidatka SDS Alenka Gotar, ki so ji prav tako uničili nekaj plakatov, pa je opozorila tudi na to, da se je v tej kampanji pojavilo več njenih lažnih profilov na družbenih omrežjih, na katerih neznanci z zapisi sejejo nestrpnost in žalijo. Prav tako je nekdo s predplačniške mobilne telefonske številke pošiljal kratka sporočila, v katerih je tudi grozil, in se podpisoval z njenim imenom. Najhuje pa ji je bilo, kot je dejala za STA, ko je prejela pismo, v katerem so njenega dveletnega otroka zmerjali s fašistom. Omenjena dejanja je prijavila na policijo.