Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stopnje sevanja so že nevarne za zdravje

Deli na:

V okolici reaktorja številka štiri v jedrski elektrarni Fukušima, kjer je danes odjeknila eksplozija, se je stopnja radioaktivnosti znižala, je danes v Tokiu dejal tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano, poročajo tuje tiskovne agencije.

V okolici reaktorja številka štiri v jedrski elektrarni Fukušima, kjer je danes odjeknila eksplozija, se je stopnja radioaktivnosti znižala, je danes v Tokiu dejal tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano, poročajo tuje tiskovne agencije.

Edano je še pojasnil, da hlajenje "očitno ne deluje" niti v petem in šestem reaktorju. Hladilni agregati sistemi v vseh šestih reaktorjih nuklearke v Fukušimi so bili poškodovani v petkovem potresu oziroma cunamiju. V času potresa so sicer delovali trije reaktorji, medtem ko so v treh potekala vzdrževalna dela.

Tiskovni predstavnik vlade v Tokiu je tudi povedal, da v prvi in tretji reaktor dovajajo morsko vodo, da bi ju ohladili, ter da je "proces stabilen". Potrebno pa je še potrditi, ali tudi hlajenje drugega reaktorja z morsko vodo poteka gladko, je dodal.

Pojasnil je tudi, da so v okolici petega in šestega reaktorja elektrarne zabeležili rahlo povišanje temperature. Omenjena reaktorja v času potresa nista delovala, vsebujeta pa porabljeno gorivo. Po oceni strokovnjakov bi lahko bilo zvišanje temperature okoli reaktorjev posledica težav s hlajenjem.

Nuklearka v Fukušimi je bila zgrajena v 70. letih prejšnjega stoletja in z elektriko oskrbuje območji Tokia in Sendaija.

Pozno popoldne se je stopnja radioaktivnosti znižala tudi v Tokiu, potem ko je bila dopoldne povečana, pa so potrdile oblasti v japonski prestolnici. Stopnja je blizu normalni in je popoldne znašala 0,075 mikrosiverta na uro, so sporočili.

Pred tem je stopnja radioaktivnega sevanja v Tokiu, ki je od Fukušime oddaljen 250 kilometrov, znašala 0,809 mikrosiverta na uro. Tudi ta stopnja pa po zatrjevanju japonskih oblasti ni bila škodljiva za zdravje ljudi. Pojasnili so, da človek ob rentgenskem slikanju prejme dozo približno 20 mikrosivertov, sicer pa je normalna stopnja okoli 0,035 mikrosiverta.