sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radan se brani: Nisem sadist, nikogar nisem umoril iz morilske sle

Deli na:
Radan se brani: Nisem sadist, nikogar nisem umoril iz morilske sle

Foto: TV Slovenija

Odvetnik Milan Krstić je že včeraj vložil ugovor zoper obtožnico, ki zdravnika Ivana Radana med drugim bremeni šestih umorov. Kot je dejal za STA, je obtožnica vložena, čeprav preiskava ni končana. Poleg tega očitki Radanu v obtožnici niso podkrepljeni z dokazi, trdi njegov odvetnik. Medtem je sodišče Radanu podaljšalo pripor do 13. januarja.

Obtožnica Radana bremeni šestih umorov iz morilske sle, takšen umor se kaznuje z zaporom najmanj 15 let. Prav tako mu tožilstvo očita ponarejanja listin, za kar je zagrožena dvoletna zaporna kazen, osem kaznivih dejanj neupravičenega strokovnega snemanja, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Radan naj bi glede na obtožnico tudi zlorabil uradni položaj oz. uradne pravice. Kazenski zakonik določa, da se javni uslužbenec, ki izrabi svoj uradni položaj zato, da bi pridobil kakšno nepremoženjsko korist oz. komu prizadejal škodo, kaznuje z zaporom do enega leta. Če povzroči večjo škodo, se kaznuje z zaporom do treh let.

Radan je v pogovoru za TV Slovenija včeraj dejal, da sta obtožnica in celotna preiskava že na začetku temeljili na predpostavki, da je moril iz morilske sle. "Nikogar nisem umoril iz morilske sle, nikogar nisem umoril nenačrtno ne načrtno," je poudaril. Dejal je, da je osrednji problem nerazumevanje. "Morfij lahko skrajša življenje, ampak če je morfij dan z namenom preprečevanja trpljenja ob koncu življenja, je potem to večje dobro v prid temu, da se morfij da," je dejal.

Poudaril je, da ni ničesar načrtoval ali planiral, zdravila, ki jih je dal bolnikom, pa so ti potrebovali. Glede mnenja izvedenca klinične psihologije, ki je v njem našel značilnosti množičnega morilca in ga opredelil kot izjemno inteligentno osebo z osebnostno motnjo, je Radan dejal, da se v tem žal ne najde. "Definitivno nisem nikogar umoril. Nisem sadist. Celo življenje sem se trudil pomagati ljudem," je še dejal za televizijo.

Radanu prav tako očitajo tri kazniva dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog, za kar je zagrožen zapor med pol leta in osem let. Če to stori zdravnik, je kazen višja - od enega do dvanajstih let zapora.

Na tožilstvu pojasnjujejo, da bo avstrijski izvedenec predvidoma v kratkem tudi povsem v celoti zaključil izvedeniško mnenje.

Obtožnica namreč vsebuje izvedeniško mnenje za tri primere domnevnih Radanovih umorov, za tri pa ne. Zato Krstić pravi, da preiskava še ni končana. Obtožnica se lahko sicer glede na zakon o kazenskem postopku vloži po končani preiskavi oz. lahko tudi neposredno brez preiskave.