zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stavka v Tešu: Direktor se je zaklenil v komandno sobo

Deli na:
Stavka v Tešu: Direktor se je zaklenil v komandno sobo

Foto: Bobo

Tretji dan splošne stavke v energetiki je zaznamoval zaplet v Tešu in Demu - zaposlenim so namreč preprečili izvajati stavko z omejevanjem proizvodnje električne energije. V Šoštanju, kjer se je direktor Arman Koritnik zaklenil v komandno sobo, je prišlo tudi do nasilja, je za STA pojasnil predsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar.

Koritnik se je v komandno sobo, kjer je običajno posadka sedmih ali osmih ljudi, zaklenil ob 7. uri in preprečil vstop vsem, ki so želeli izvajati stavkovne aktivnosti. Stavkajoče, ki so dobili pisna navodila, kako naj stavko izvajajo, pa je po Sevčnikarjevih besedah ustrahoval do te mere, da stavke niso upali izvesti.

Direktor Teša je po Sevčnikarjevi oceni "več kot država in vsi zakoni, preprečuje izvajanje legitimno napovedane stavke".

Tako v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) in Dravskih elektrarnah Maribor (Dem) ni prišlo do omejevanje proizvodnje, kar je bilo v okviru stavke predvideno za med 8. in 10. uro. Medtem ko se je v Mariboru zaplet mirno razpletel, pa se je v Tešu zaostrilo.

"Tu je očitno prišlo do nasilja, do neke prisile nad tistimi, ki so bili na delovnih mestih. To zahteva ukrepanje," je poudaril vodja Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije. O dogodku je sindikat že obvestil pravno službo in ji predal dokumentacijo, ki jo o dogodku imajo.

Sevčnikar sicer v tem trenutku še ne more napovedati, kako bo sindikat ukrepal, o tem bo v sredo odločal stavkovni odbor. Bodo pa o incidentu, ko se je stavkajočim preprečilo stavkati, obvestili vlado oz. ministrstvo za infrastrukturo in ostale deležnike.

"Nastala je absurdna situacija. Stavkovni odbor se bo dogovoril, kako bomo ukrepali," je dejal in dodal: "To je treba rešiti na krovni ravni. Stavko je napovedal Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije, in sicer vladi. In če se izvaja nasilje nad stavkajočimi, mora sindikat ukrepati."

Splošna stavka, danes se je izvedla tretji dan, se je sicer po načrtih odvila v Soških elektrarnah in ostalih družbah. Stavki se je pridružilo približno enako število zaposlenih kot v prvih dveh dneh stavke - blizu 3000, je še dejal Sevčnikar.

Sindikat je na vlado posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Stavka, ki se je začela 4. aprila, je danes potekala bo v obliki dveurnega omejevanja proizvodnje električne energije v Soških elektrarnah ter v obliki prekinitve dela v ostalih družbah, med drugim v vseh distribucijah.

Četrti dan stavke je napovedan za četrtek, ko je med 8. in 10. uro predvideno omejevanje proizvodnje v proizvodnih družbah, v ostalih pa v tem času prekinitev dela.

Nato bodo dejavnosti 18. aprila podaljšali za dve uri: tako bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj proizvodnjo omejevali med 8. in 12. uro, v ostalih družbah bodo v tem času prekinili delo. Zadnji dan stavke, 21. aprila, se bodo aktivnosti podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.