1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Starši otrok s posebnimi potrebami užaljeni zaradi izjav Rajka Kende

Deli na:
Starši otrok s posebnimi potrebami užaljeni zaradi izjav Rajka Kende

Foto: Bobo

Starši otrok s posebnimi potrebami so zahtevali odstop strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kende zaradi izjav, s katerimi je, kot trdijo, njih in otroke primerjal z zaporniki. Po mnenju vodstva UKC Ljubljana je iz konteksta razumljivo, da ni šlo za tako primerjavo, zato razloga za odstop ne vidi.

"Niti v sanjah si nisem mogel predstavljati in samo obžalujem lahko, da nekdo iz mojega citata in primerjave izpelje misel, da živimo v sistemu, v katerem so starši skupaj s svojimi otroki zaporniki, jaz pa njihov ječar," je v odgovoru Društvu za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice, zapisal Kenda.

Kendove izjave so povezane s televizijskim prispevkom o starših deklice s cerebralno paralizo, ki so se pritožili na odločitev strokovne komisije, zaradi katere so ostali brez 600 evrov delnega plačila za izgubljeni dohodek in 100 evrov dodatka na delo. V izjavah za medije je Kenda tudi odgovarjal na očitke nekaterih staršev otrok s posebnimi potrebami, češ da strokovna komisija namenoma odloča v škodo otrok in s tem ščiti plačnika, ko otroke uvrsti v lažjo kategorijo, ki staršem prinese manj ugodnosti.

Kot je v pismu navedel Kenda, je v izjavi, ki je bila iztrgana iz konteksta, pojasnil, da zdravniška komisija za izdajanje mnenj o pravici do dodatka za nego otroka odloča zgolj po strokovnih kriterijih in nima pravice ocenjevati socialnega statusa družin. Ob tem Kenda navaja, da je razumljivo, da so tisti, ki s pritožbo zoper odločitev komisije ne uspejo, razočarani in prepričani, da se jim je zgodila krivica.



"Da bi kar najbolj razumljivo pojasnil razliko med osebnim prepričanjem (subjektivno percepcijo) in formalno neoporečno strokovno odločitvijo, sem ta 'razkol' v dojemanju ponazoril s takrat (in še posebej tisti dan) zelo aktualnim dogajanjem na Dobu: na eni strani pravnomočna sodba, na drugi pa ljudje, prepričani, da se jim dogaja krivica," je v pismu pojasnil Kenda.

Tudi v vodstvu UKC Ljubljana so prepričani, da je iz konteksta povsem razumljivo, da Kenda "nikakor ni primerjal otrok s posebnimi potrebami in njihovih staršev z zaporniki, kaj šele, da bi sebe prepoznal kot ječarja". Po njihovih navedbah je novinarka prispodobo, ki jo je uporabil Kenda o tem, kako subjektiven je občutek za pravico oziroma krivico, po svoji presoji izluščila iz konteksta pogovora in tako javnosti predstavila le ta delček. V vodstvu zavoda zato, kot so zapisali v sporočilu za javnost, ne vidijo nobenega razloga za odstop ali razrešitev Kende.

Kot so še pojasnili, je Kenda včeraj predstavnike staršev osebno sprejel in se jim z obžalovanjem, da so njegove besede sprejeli s prizadetostjo, osebno opravičil.