profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Starši ogorčeni ogorčeni zaradi "absurdne situcije" na pediatriji

Deli na:
Starši ogorčeni ogorčeni zaradi "absurdne situcije" na pediatriji

Foto: Primož Lavre

Starši otrok, ki jih zdravijo na kardiologiji pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so na ministrstvo za zdravje poslali pobudo za uvedbo izrednega upravnega nadzora nad delom pediatrične klinike.

V pismu, ki ga je pridobila STA, omenjeni starši menijo, da se stvari na pediatrični kliniki ne odvijajo v pravo smer. Kot opozarjajo, je v Sloveniji edini strokovnjak za njihove težave Uroš Mazić, ki je do zdaj pri otrocih z aritmijo srca opravljal kardiološke preglede, preglede srčnega spodbujevalnika na pol leta in 24-urno beleženje podatkov telemetrije. "Od začetka tega leta pa so se stvari obrnile na glavo, če ne že v zelo absurdno situacijo, ki je najmanj ugodna za naše male bolnike," navajajo.

Dodajajo, da so ostali brez edinega aritmologa v Sloveniji. Najprej naj bi jih obvestili, da je le bolniško odsoten, zdaj pa so ga premestili na nefrološki oddelek, kjer se ukvarjajo s težavami ledvic in sečil.

"Da, prav ste prebrali. Kardiologa, ki je poleg tega še edini aritmolog v Sloveniji in ima vsaj 20 let neprecenljivih izkušenj na področju srčnih aritmij, so premestili na oddelek za ledvice," so zapisali.

Zdaj njihove otroke namesto enega strokovno usposobljenega kardiologa pediatra pregledajo kar trije - kardiolog, internist, telemetrijo pa beleži nekdo tretji. Po njihovem mnenju je to absurd, saj so za vse to, kar je prej naredil Mazić, zdaj potrebni trije.

Ob tem opozarjajo, da jih ni nihče obvestil, da so otroku zamenjali lečečega zdravnika, prav tako se podatki s telemetrije ne pregledujejo več sprotno, ampak nov zdravnik v primeru nepravilnosti prejme sms-sporočilo.

Navajajo tudi, da uprava UKC nima posluha za njih. Zato naprošajo ministrstvo, naj stori nekaj, da se bodo stvari uredile.



To pa ni edini strokovni nadzor, do katerega bi lahko prišlo na pediatrični kliniki. Na zdravniški zbornici Slovenije je v teku sestavljanje komisije, ki bo opravila nadzor nad zdravljenjem 14-letnega dečka, ki je na pediatrični kliniki umrl septembra lani.

Dečka je zdravil prav Mazić. Varnostna analiza smrti je pokazala, da zdravnik stanja otroka ni prepoznal kot ogrožujočega in ga zato ni predlagal za hitro kirurško zdravljenje, medtem ko sta druga dva zdravnika med hospitalizacijo prepoznala bolnikovo stanje kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla".

Nato je bil izveden izredni strokovni nadzor nad tem primerom, ki je pokazal, da bi bilo "ob ustrezni prepoznavi vzroka poslabšanja in pravočasnem intenzivnem zdravljenju pred srčnim zastojem v enoti za intenzivno medicino verjetno možno pri bolniku preprečiti smrt".

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je včeraj povedala, da je Mazić več bolnikov vodil pod neustrezno diagnozo, ki ni bila dokazana. Dve tožbi zaradi tega so oškodovani že vložili, od tega eno za 25.000 evrov. Od januarja so po njenih besedah odkrili 22 primerov. Za primer umrlega 14-letnika je Pfeiferjeva že vložila kazensko ovadbo zaradi malomarnega zdravljenja, za na novo odkrite primere pa bodo ustrezni postopki še sproženi, je napovedala.

Je pa notranji nadzor na pediatrični kliniki izpostavil tudi vodstveno odgovornost strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende. Nadzorniki so namreč ocenili, da je bil tragičen izid posledica neustreznega vodenja bolnika, to pa je bilo predvsem posledica neurejenih sistemskih razmer na pediatrični kliniki.

Zato je vodstvo UKC podalo predlog za njegovo razrešitev. Kenda ima zdaj 15 dni časa, da se izreče o predlogu.