državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SŠK: Udeležba na volitvah dolžnost vsakega kristjana

Deli na:
SŠK: Udeležba na volitvah dolžnost vsakega kristjana

Foto: Bobo

Državljani naj na evropskih volitvah podprejo kandidate, ki se zavzemajo za pravičnost, svobodo, mir, resnico in spoštovanje življenja, poudarjajo v Komisiji pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Kot so zapisali v danes predstavljeni izjavi, je udeležba na volitvah tudi pravica in dolžnost vsakega kristjana.

Izjavo komisije Pravičnost in mir pri SŠK je predstavila članica komisije Mojca Perat. Kot je navedeno v izjavi, je prav, da se v vsesplošnem vzdušju brezbrižnosti do skupnega dobrega kot volilni upravičenci "zavedamo temeljne državljanske pravice in dolžnosti ter se odgovorno pripravimo in udeležimo volitev".

Združena Evropa je že več kot sedem desetletij zagotovilo miru na Stari celini in "to je vrednota, ki je ne smemo zapraviti ali ogroziti". Zato je val protievropskega razpoloženja v delu javnosti po njihovi oceni nevaren začetek ogrožanja miru in pravičnosti v celoti Evropski skupnosti. Volitve so tako prva priložnost, da svojo odgovornost udejanjimo z udeležbo na volitvah.

Ob tem v SŠK izražajo podporo Majniški deklaraciji 2014, ki po njihovi oceni "pravilno opozarja na stanje v državi in nakazuje smeri rešitve". Demokratična družbena ureditev je edini način, ki omogoča postopne spremembe in udeležbo vseh v javnem življenju. "Spremembe so možne, če jih želijo in zanje sami kaj storimo," je še navedeno v izjavi.

Vsebino je podrobneje pojasnil član komisije Ivan Štuhec. Opozoril je zlasti na brezbrižnost do evropskega prostora, obenem pa poudaril, da bi morali spoštovati in ceniti vrednoto miru, ki jo zagotavlja. "Mir je občečloveška, ne le krščanska vrednota," je pojasnil. Zato je po njegovi oceni toliko bolj nerazumljivo protievropsko, v Sloveniji celo jugonostalgično razpoloženje.

Predsednik komisije Tadej Strehovec je dodal, da je izjava tudi del pisma Evropskih škofovskih konferenc. Tudi te pozivajo k udeležbi na volitvah, pri čemer izpostavljajo nekatere temeljne kriterije za odločanje.

Med temi kriteriji so solidarnost, spoštovanje vrednote družine, spoštovanje človeškega življenja od spočetja naprej, zavzemanje za migrante, tujce, priseljene, za bolne in ostarele. Poseben poudarek evropski škofje dajejo tudi zavzemanju za versko svobodo.

Peratova je k udeležbi na evropskih volitvah posebej pozvala tudi mlade, saj so za razmere v družbi odgovorni tudi sami. Po njenih besedah bi mladi državi morali pokazati, da niso nepomembna baza volilnih glasov.