princ harry Svet24.si

Princ Harry se je spravil na paparace

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

Pamela Anderson, Jon Peters Svet24.si

Pamela Anderson se je skrivaj poročila

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosupljem: 44-letnik umoril ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Slovenija

Srebro za Tino Maze

Deli na:

Tina Maze je na olimpijskih igrah v Vancouvru v superveleslalomu osvojila srebrno medaljo. Boljša od nje je bila le Avstrijka Andrea Fischbacher, ki je Črnjanko prehitela za vsega 49 stotink. Bronasto medaljo je osvojila zmagovalka smuka, Američanka Lindsey Vonn.

Tina Maze je na olimpijskih igrah v Vancouvru v superveleslalomu osvojila srebrno medaljo. Boljša od nje je bila le Avstrijka Andrea Fischbacher, ki je Črnjanko prehitela za vsega 49 stotink. Bronasto medaljo je osvojila zmagovalka smuka, Američanka Lindsey Vonn.

To je druga medalja za Slovenijo na XXI. zimskih olimpijskih igrah po bronu Petre Majdič v sprinterski preizkušnji. Hkrati je to jubilejna deseta medalja za Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah in 49, vključno s poletnimi.

Tisti ljubitelji smučanja, ki so pričakovali novo prevlado ameriške zvezdnice Lindsay Vonn, so se ušteli. A vsaj navijači v Avstriji in Sloveniji niso imeli nič proti takšnemu razpletu. Kajti odlični vožnji sta s svojima najboljšima uvrstitvama na olimpijskih igrah kronali Andrea Fischbacher in Tina Maze. Z zlatom Andree Fischbacher so si oddahnili tudi v avstrijskem taboru. Alpska smučarska velesila je bila namreč do danes brez zlate medalje v Whistlerju, zadovoljiti se je morala le s smukaškim bronom Elisabeth Görgl.

Prva med favoritinjami se je na progo Franz's pognala smukaška olimpijska prvakinja Vonnova. S časom 1:20,88 je postavila merilo tekmicam in se v cilju že veselila novega velikega uspeha. Toda delala je račun brez dveh tekmic. Najprej je odlično nastopila Andrea Fischbacher. Mlada Salzburžanka je na smuku ostala brez stopničk na četrtem mestu, tokrat pa je s sanjsko vožnjo povsem zasenčila Američanko in imela v cilju kar 0,84 sekunde naskoka.

"Bilo je noro. Proga je bila postavljena zelo naravnost in morala sem samo pritiskati od starta do cilja. Neverjetno. Kot da bi sanjala. Zares se mi je izplačalo, da sem vozila tako agresivno," je dejala zmagovalka, ki kar ni mogla verjeti, da je na semaforju z rezultati ob njenem imenu res številka 1. V smuku je medaljo izgubila za pičle tri stotinke, a je to ni vrglo s tira: "Res sem bila žalostna, toda dejala sem si, da me čaka še superveleslalom." Nedvomno pa je bila v pomoč Avstrijki tudi postavitev proge, saj je superveleslalom zakoličil njen trener Jürgen Kriechbaum. Zlata olimpijska medalja je največji uspeh tekmovalke s Solnograškega, ki ima v svoji zbirki še dve zmagi svetovnega pokala in bron z lanskega SP v Val d'Iseru v superveleslalomu.

S številko 22 je bila na vrsti prva slovenska adutinja Tina Maze. Črnjanka je bila po superkombinaciji, v kateri je bila tako blizu najboljšim, razočarana, ne pa poražena. Tokrat ji je šlo vse po načrtih. Le Fischbacherjeva je bila zanjo tokrat neulovljiva, povsem drugače pa je bilo z Vonnovo. Prednost pred Američanko je imela na vseh vmesnih časih, z brezhibno vožnjo pa jo je obdržala do cilja in se trdno zasidrala na drugem mestu.

Čeprav je Mazejeva nekoliko previdno počakala, da so nastope opravile vse smučarke, je bil strah odveč. Le še Italijanka Johanna Schnarf se je kolikor toliko približala, bila je zadnja, ki je za zmagovalko zaostala manj kot sekundo (+ 0,85). Pregorela je tudi nemška favoritka, sveža superkombinacijska prvakinja, Maria Riesch z osmim mestom. "Poplačan je ves trud, vsi moji boji skozi kariero. Občutki so enkratni, moram pa reči, da sem v to verjela, odkar sem tu," se je po tekmi smejalo najboljši slovenski smučarki. Lanskemu veleslalomskemu drugemu mestu na SP v Val d'Iseru je zdaj dodala še medaljo, ki v športnem svetu šteje največ. "Mislim, da je to moj najboljši superveleslalom kariere. Naredila nisem niti ene napake, druge so jih delale, to je bila moja prednost. Verjela sem v sebe, nisem bila obremenjena, sprostila sem se in storila tisto, kar sem si želela."

Tudi Vonova na koncu ni bila razočarana, čeprav je bila "le" bronasta. "Ko sem opravila z najtežjim delom, sem najbrž nekoliko stopila s plina. Nisem bila tako agresivna, in mislim, da sem tam izgubila tekmo," je menila Vonnova.

Druga slovenska udeleženka tekme Maruša Ferk na selektivni progi, ki je terjala več odstopov, ni prišla do cilja. "Malo mi je spodneslo smuči, sneg je drseč, tako da moraš dobro stati na vseh zavojih. Spodneslo me je in potem se ni dalo nič več narediti," je svoj odstop pospremila Ferkova.

loading...
Loading...