boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Srbiji se približuje milijon beguncev, domačini poročajo o ropih in vlomih

Deli na:
Srbiji se približuje milijon beguncev, domačini poročajo o ropih in vlomih

Foto: Reuters

Milijon beguncev iz Sirije, Afganistana in Iraka se prek Turčije približuje srbski meji. To je dramatično opozorilo srbskega Komisariata za begunce, poroča danes srbski Telegraf. Medtem iz vseh krajev države poročajo o razdejanju in pustošenju, ki ga povzročajo begunci. Ropajo samostane, vlamljajo, grozijo in nas fizično napadajo, pravijo domačini vasi Bogovađa in Vračevići pri Lajkovcu.

Potem ko je Madžarska sporočila, da bo na meji s Srbijo postavila štiri metre visoko ograjo in tako beguncem preprečila ilegalen vstop v Evropsko unijo, so se begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki se nahajajo na turški meji s Sirijo in Irakom, odpravili na pot proti EU. Po informacijah srbskega Komisariata za begunce jih je milijon. »Če mednarodna skupnost ne bo pomagala, Beograd ne bo zmogel takšnega navala ljudi,« opozarja minister za delo, zaposlovanje in socialna vprašanja Aleksandar Vulin in dodaja, da te migrante Srbija ne bo sprejela, ker se migracija ni začela v Srbiji. »Potrebujemo pomoč v hrani, zdravilih, denarju in tehnični opremi,« je dejal Vulin, poroča Telegraf.

Srbski mediji pišejo, da se je zadnje dni zelo povečalo število beguncev, kar se vidi na ulicah Beograda, ki so preplavljene s Sirci in Iračani. Ležijo po parkih in se dogovarjajo za prevoz do Madžarske. Poročajo tudi, da se domačini soočajo z nasiljem migrantov, ki so daleč od tega, da bi bili miroljubni. V naselju Bogovođa, južno od Beograda, je že prišlo do krvavega obračuna z noži, zato so se domačini odločili, da stvari vzamejo v svoje roke, organizirali so tudi preiskavo, pri kateri beležijo vse, kar so jim povzročili azilanti.

»Posneli smo jih s kamero, tudi hiše, ki so jih brez milosti oropali in razdejali. Ljudje so preplašeni, država nas noče zaščitit. Najprej so bili mirni, pa smo jih sprejeli. Ko pa se je njihovo število povečalo, se je začelo ropanje. Fizično so napadali posameznike, vlomili so celo v srednjeveški samostan. Celotni letni pridelek samostanskih sester so pobrali, uničili so jim vrt,« je novinarjem povedal eden od prebivalcev Bogovođe in dodal, da begunci počno, kar se jim zahoče, saj policija ne ukrepa.

Radovan Sofronijević, ki 22 let živi na meji med Vračavićem in Bogovođo, je moral zapreti svojo prodajalno. »Z migranti imam slabe izkušnje. Vznemirjajo me, ob polnoči razbijajo po vratih in zahtevajo, da odprem trgovino, enkrat so me celo napadli na hišnem pragu, tako da sem jih moral odgnati z motiko,« razlaga Sofronijević, še poroča Teleraf.