Revija Reporter
Slovenija

Sramota nacionalnega radia: anticepilca, ki ne verjame v duševne bolezni, spustili na Val 202, zdaj se v zadregi posipajo s pepelom

M. M.
5.547

14. jul. 2021 8:10 Osveženo: 9:21 / 14. 7. 2021

Deli na:

Na Valu 202 so pred dnevi predvajali pogovor s Tomažem Makovcem, ki je v eter nacionalnega radi širil teorije zarote o cepljenju. Po burnem odzivu javnosti in kritkah strokovnjakov je Val 202 posnetek oddaje umaknil s spletne strani in se opravičuje.

Makovca, sicer diplomiranega farmacevta in doktorja biokemije, ki je zaposlen na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, so v oddaji Nedeljski gost predstavili kot »dolgoletnega žvižgača, ki ga nihče noče slišati«.

Zakaj ga noče slišati? Ker med drugim trdi, da je covid, bolezen, ki je po svetu ubila že štiri milijone ljudi, »čisto navadna gripa«, ker ima zdravnike za dobičkarje in meni, da je vsa medicina razen urgentne nepotrebna in celo škodljiva, pa da duševnih bolezni ni.

Slišati ga želi vsaj voditelj oddaje, novinar nacionalnega radia Damjan Zorc – očitno je bil on tisti, ki je Makovca spravil v oddajo s sicer na prvi pogled kredibilnimi referencami o izobrazbi in zaposlitvi ter zvenečo oznako »žvižgača«.
 
Po burnih kritikah, med drugim se je oglasil ugledni biokemik Roman Jerala, so pogovor z Makovcem na Valu 202 umaknili iz arhiva, urednik Vala202 Nejc Jemec pa se je tudi javno opravičil, ker gost kljub »izrekanju polemičnih stališč ni dobil niti enega kritičnega vprašanja in da ni bil izražen niti kakršen koli dvom o njegovem mnenju.«

S tem je bilo Makovcu »med drugim omogočeno širjenje sporočil, ki ogrožajo zdravje ljudi,« je priznal Jemec. Dodaja, da incident zdaj rešujejo »interno«. Temu so seveda sledile kritike zagovornikov teorij zarot, ki vpijejo o cenzuri.