DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sprenevedanje Krivca ob vložitvi 30 predlogov zakonov: gre za "manjše popravke"

Deli na:
Sprenevedanje Krivca ob vložitvi 30 predlogov zakonov: gre za "manjše popravke"

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS, ki je zahtevala izredno sejo. - Foto: STA

V SDS in NSi so takoj po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili več predlogov zakonov. SDS jih je vložila okoli 30, med drugim predlog sprememb zakonov o medijih, o RTVS in o STA, pa tudi o tožilstvu in odvetništvu. Začasni vodja poslancev SDS Danijel Krivec zatrjuje, da gre predvsem za "manjše popravke".

V SDS so vložili 27 predlogov sprememb in dopolnitev zakonov z različnih področij. Med drugim gre za zakone s področja davkov, med njimi novelo zakona o davku od dobička od odsvojitve finančnih instrumentov in spremembe zakona o DDV. Dopolnili bi tudi zakon o fiskalnem pravilu, vložili pa so tudi dva predloga novih zakonov, in sicer o elektronskih komunikacijah in o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut.

Na seznamu so še novele zakona o odvetništvu, zakona o državnem tožilstvu, o notariatu ter o izvrševanju kazenskih sankcij in novi zakon o omejevanju preprečevanja konkurence. Predlagajo še novelo zakona o varstvu javnega reda in miru. Vložili so tudi novelo zakona o lekarniški dejavnosti, pa predlog za podelitev statusa mestne občine Občini Brežice in novelo zakona o lokalnih volitvah.

Prav tako so vložili trojček medijske zakonodaje. Pravzaprav gre za peterček, saj so vložili kar dva predloga sprememb ali dopolnitev zakona o medijih in zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in novelo zakona o STA. Zakon o RTVS so v SDS vložili po rednem postopku, so pa, kot je bilo videti s spletne strani DZ, predlog novele vložili že tudi v Gibanju Svoboda, a po skrajšanem postopku.

Vložili so tudi predlog deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu ter predlog odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto.


Kot je v izjavi za medije ob robu seje dejal Krivec, jim namreč v prejšnjem sklicu DZ ni uspelo rešiti nekaterih zadev, ki Slovenijo bremenijo tudi z vidika kazni, ki jih plačuje Evropski uniji.

V parlamentarni postopek pa so vložili tudi nekatere zakone, ki so jih imeli po njegovih besedah pripravljene že v prejšnjem mandatu, pa zaradi "koalicijskih dogovarjanj niso šli naprej", mednje sodi tudi predlog sprememb zakona o RTV. Spremembe zakona o RTV je sicer med prvimi in prioritetnimi koraki navajala na novo nastajajoča koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Krivec je prepričan, da večje število vloženih zakonov takoj po potrditvi poslanskih mandatov "ni nič posebnega", saj da so povedali, da bodo delovali kot konstruktivna opozicija. Pri tem pa je po njegovem mnenju njihova naloga tudi ta, da vlagajo predloge posameznih zakonov.

Medtem so v NSi vložili predloge novel več zakonov s področja socialne in družinske zakonodaje, ki jim jih ni uspelo pripeljati čez parlamentarni postopek v preteklem mandatu, je ob robu seje potrdil prvak NSi Matej Tonin.

V stranki so za STA našteli, da je poslanska skupina NSi danes vložila predloge zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, o socialno varstvenih prejemkih, o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o urejanju trga dela. Poleg tega pa so vložili še predloge zakona o visokem šolstvu, zakona o vrednotenju in priznavanju izobraževanja ter o celostnem prometnem načrtovanju.