Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spornega konjskega mesa v Sloveniji zaenkrat niso našli

Deli na:
Spornega konjskega mesa v Sloveniji zaenkrat niso našli

Foto: Reuters

Pri aferi s konjskim mesom, ki je izbruhnila na Otoku, gre za klasično poneverbo. Gre za problem nepravilnega označevanja izdelkov, označenih kot govejih, ki so vsebovala konjsko meso, ni pa bilo meso sporno z zdravstvenega vidika, so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V Sloveniji tega mesa zaenkrat niso našli.

V Veliki Britaniji in v nekaterih drugih državah EU so v minulih dneh v govejih lazanjah odkrili tudi konjsko meso. V tem primeru gre za klasično poneverbo oz. problem nepravilnega označevanja izdelkov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič.

"Poneverba pomeni, da je nekaj narejeno drugače, kot bi smelo biti. Največkrat - in tudi v tem primeru je tako - pa ne gre za ogrožanje varnosti. To pomeni, da gre za težnjo k zaslužku. To je pravzaprav največkrat vodilo pri vseh poneverbah, tudi v tem primeru," je pojasnila.

Na Otoku zgodba odmeva predvsem zato, ker je v Angliji nenavadno jesti konjsko meso. "V Angliji konjskega mesa ne jedo, konje spoštujejo in se temu primerno do njih tudi obnašajo. Ni pa v Angliji prepovedano uporabljati konjskega mesa," je pojasnila Čadonič Špeličeva.



Tudi v Sloveniji je uporaba konjskega mesa dovoljena. "Pri nas v tem trenutku ocenjujemo, da ni nikakršne realne potrebe, da bi se bali za varnost živil, kjer je uporabljeno konjsko meso, seveda če so ta živila kupljena v registriranih prodajalnah in proizvedena v registriranih oz. odobrenih obratih," je pojasnila Čadonič Špeličeva.

Ko so na upravi za varno hrano izvedeli za afero, ki je izbruhnila na Otoku in se nato razširila še v nekatere druge evropske države, so tudi v Sloveniji naredili hitre poizvedbe v petih velikih trgovskih mrežah - E.Leclerc, Lidl, Hofer, Mercator in Spar.

Preko njihovih centralnih skladišč so poizvedovali, ali so v tem času dobili sporne izdelke. "V tem trenutku lahko rečemo, da po njihovih izjavah in v skladu z njihovo dokumentacijo takšnih izdelkov na slovenskem trgu ni," je dejala Čadonič Špeličeva. Podatkov za Tuševe trgovine še nimajo.