Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spor Goloba in Bobnarjeve trese koalicijo

Deli na:
Spor Goloba in Bobnarjeve trese koalicijo

Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve - Foto: Sašo Švigelj

Zaostritev odnosov med notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Robertom Golobom sproža različne odzive. V koalicijskih SD in Levici delo ministrice ocenjujejo kot strokovno, koordinator Levice Luka Mesec poudarja še, da se stranka v spor ne bo vpletala. Obe koalicijski partnerici si sicer želita, da se ta razreši čim prej.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je v zadnjih dneh znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v Golobovi ministrski ekipi.

Bobnarjeva namreč na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Po vnovičnem imenovanju Lindava kot v. d. generalnega direktorja je ministrica v izjavi za medije pretekli petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem stališču pa bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala.

Koordinator Levice in podpredsednik vlade Mesec je včeraj dejal, da se v spor med ministrico za notranje zadeve Bobnar in premierjem Golobom ne bo vmešaval, želi pa, da se "ta stvar čim prej uredi". Poudaril je še, da tudi Levica na kakršenkoli način ne bo udeležena v sporu, na vprašanje, ali bi morebiten odhod Bobnarjeve karkoli pomenil za odnose v koaliciji, pa je odločno odgovoril, da ne. Delo ministrice je sicer ocenil kot strokovno in pozitivno.

Da ministrica po njihovi oceni svoje delo opravlja strokovno in predano, so sporočili tudi iz poslanske skupine SD. Kot so spomnili, se njihovo stališče od sredine novembra, ko so ji po razpravi o interpelaciji skupaj z obema koalicijskima partnericama podali zaupnico za nadaljevanje dela, ni spremenilo.

Ministrica je po njihovih navedbah izjemno podkovana, neomajna in poštena. "Pri vršenju dolžnosti ministrice za notranje zadeve so njene vrednote legitimnost in korektnost, kar je pogoj za družbeno koristno delovanje resorja. Njeno vodilo pa zakoni in ustava, kar zagotavlja ohranjanje zaupanja pri državljankah in državljanih, ki je ključno za uresničevanje poslanstva njenega ministrstva in vseh organov v sestavi," so zapisali v današnjem odzivu. Želijo pa si, da bi vsi akterji čim prej uskladili morebitna nesoglasja, saj je stabilnost izjemnega pomena za delovanje države, so še dodali v SD.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je sicer danes poudarila, da je treba ločevati med političnimi usmeritvami in vmešavanjem v policijo. Prve so zakonska dolžnost vlade, ki so jih ministri dolžni udejanjati, politično vmešavanje pa je nedopustno, je dejala. Kot je še izpostavila, je po zakonu o vladi vsak minister dolžan voditi in organizirati delo ministrstva, ki ga vodi skladno s sprejeto politiko.



O sporu med Golobom in Bobnarjevo je beseda tekla tudi na včerajšnji poslanski skupini največje vladne stranke, Klakočar Zupančičeva pa je še zatrdila, da do političnega vmešavanja v delo policije ali drugih državnih organov v mandatu te vlade ni prišlo. Po njenih besedah bodo zdaj najprej počakali na poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Premier Golob je namreč po ponedeljkovem sestanku z Bobnarjevo sporočil, da se "razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije". Od šefa policije Lindava pa tako do srede pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo, vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar v takšnem pozivu premierja Goloba ne vidi nič napačnega. Naloga politike je strateško usmerjati delovanje policije, "od pametne politike pa je pričakovati, da se samoomejuje pri uporabi svoje moči", meni. Včeraj je tako ocenil, da je "povsem normalno, da predsednik vlade pričakuje tudi od organov v sestavi, da poročajo o svojem delu in tudi o okoliščinah, v katerih to delo opravljajo".

Kar pa je po njegovem mnenju pomembno pri zagotavljanju policijskega dela, pa je, "da je naloga politike strateško usmerjati delovanje policije, zahtevati od policije, da izvaja določene naloge, kot so na primer prioritete na področju zagotavljanja varnosti v družini ali v cestnem prometu". "Operativno pa je policija odgovorna sama, da izvede te naloge in potem o tem tudi poroča," je dodal. Politika po njegovih besedah "nikoli, ne prej ne danes, ne more odločati, kaj konkretno naj policija dela in kdo so ljudje, ki naj delajo te stvari".

Strokovnjak za vprašanja varnosti na Fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl poudarja, da je politično vmešavanje v operativno delo policije nedopustno. Ločnica med delom ministra za notranje zadeve in generalnim direktorjem policije je jasno določena z zakonom, poudarja. Minister za notranje zadeve med drugim sme dajati obvezne usmeritve in navodila policiji za izvajanje njenih nalog, ne sme pa se vpletati v konkretne operativne postopke, ki jih izvaja policija. To sicer velja za politiko na splošno, je izpostavil.

Poziv predsednika vlade Lindavu ga ne preseneča, razume ga v luči očitkov Golobu, da se je politično vpletel v delo policije. Se pa mu zdi nenavadno, da vlada ni sledila predlogu notranje ministrice, saj so ti običajno predhodno usklajeni.