Revija Reporter
Slovenija

Bo Emilija Stojmenova Duh sama odstopila? Po parlamentarnih počitnicah se v politiki obeta burno dogajanje

Igor Kršinar
19 1.187

27. avg. 2024 6:00

Deli na:

Emilija Stojmenova Duh

Jure Klobčar

Z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh so nezadovoljni tudi v koalicijskih SD in Levici, celo v Svobodi jo podpirajo s stisnjenimi zobmi. Bo odstopila še pred razpravo o interpelaciji?

Po parlamentarnih počitnicah se v politiki obeta burno dogajanje. Poleg razprave o romski problematiki, ki jo napovedujejo tako v opoziciji kot tudi v koaliciji, bo državni zbor odločal o usodi ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, zoper katero je SDS že drugič vložila interpelacijo.

Še vedno ji očita nevestno opravljanje dela in zavajanje javnosti v zvezi z nakupom 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, ki zaradi težav pri razdeljevanju še vedno večinoma samevajo v skladišču v Logatcu. Čeprav koalicijske partnerice po sporazumu ne smejo podpreti interpelacij, pa je slišati, da njihova podpora ni samoumevna.

Že na prvi interpelaciji so se poslanci Levice vzdržali, SD pa so bili večinoma odsotni. S tem so sicer onemogočili njeno razrešitev, saj je za to potrebna absolutna večina (vsaj 46 glasov), ki pa je opozicija sama nima. Tokrat je pričakovati vročo razpravo na koalicijskem vrhu, ki naj bi bil predvidoma sredi septembra.

Ni izključeno, da bodo poslanci SD in Levice zahtevali njen odhod, še zlasti zato, ker jo tudi v Svobodi podpirajo s stisnjenimi zobmi. Če bo sama odstopila, razprave o interpelaciji ne bo, premier Robert Golob pa bo moral poiskati novega ministra ali ministrico. Če ga ali jo bo našel v poslanski skupini svoje stranke, bo lahko Stojmenovi Duh takoj pokazal vrata.

Damir Črnčec

Primož Lavre

Drugače je pri kandidatu za ministra za obrambo, pri čemer je premierjev favorit državni sekretar Damir Črnčec, ki pa mu poslanci Svobode (in tudi drugih dveh koalicijskih strank) večinoma nasprotujejo, njihovega favorita Martina Premka pa ne podpira premier. Časa za izbor ima še kar precej, saj se trimesečni rok, ko mora po izvolitvi Marjana Šarca v Evropski parlament najti njegovega naslednika, izteče 14. oktobra.

Možnosti so različne: da bo premier vztrajal pri Črnčecu in ga predlagal tik pred zdajci, s tem pa poslance postavil pred dejstvo, druga možnost pa je, da bo poiskal novega kandidata za ministra, ki bo kompatibilen s Črnčecem. To bi bil lahko nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, ki se že omenja kot možni kandidat. Drugi možni kandidat pa naj bi bil generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Ampak to so za zdaj špekulacije, saj ima premier časa za predlaganje kandidata še precej.

Jeseni naj bi se nadaljevale tudi reforme, pri čemer velja izpostaviti plačno reformo v javnem sektorju, v pripravi je več zakonov na področju zdravstva in izhodišča pokojninske reforme, ki pa mora biti sprejeta do konca leta, sicer bomo izgubili pravico do črpanja evropskih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost. Prav tako finančni minister Klemen Boštjančič obljublja sveženj davčnih sprememb, a ni pričakovati kakšne večje reforme.

Jeseni se bo nadaljeval tudi postopek v KPK zoper premierja Roberta Goloba zaradi prijave nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o domnevnih političnih pritiskih. Toda ne glede na to, kakšna bo odločitev komisije, po napovedih to ne bo omajalo koalicijskih vrst.