Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spodbudno: sedemdnevno povprečje okužb upadlo, morda že ta teden v rdeči fazi epidemije

Deli na:
Spodbudno: sedemdnevno povprečje okužb upadlo, morda že ta teden v rdeči fazi epidemije

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Sedemdnevno povprečje okužb se je po podatkih NIJZ znižalo na 1350. Če se spustimo pod to številko in ko se bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov spustilo pod 1200, je predvideno sproščanje omejitvenih ukrepov po posameznih regijah z boljšo epidemiološko sliko. Po napovedih Instituta Jožef Stefan bi lahko vstopili v rdečo fazo še ta teden.

Vlada je določila dva pogoja, ki morata biti dosežena na državni ravni, da bi po posameznih regijah lahko začeli sproščati protikoronske omejitvene ukrepe. Eden je ta, da se povprečje števila okužb na dan v zadnjem tednu v državi zmanjša pod 1350, drug pa je, da se število hospitaliziranih covidnih bolnikov spusti pod 1200. Takrat bo Slovenija iz črne faze prešla v rdečo fazo.

Ko bosta dosežena oba ukrepa, bo vlada predvidoma sproščala ukrepe v tistih regijah, v katerih je epidemiološko stanje boljše. Najprej je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se lahko tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem.

Trenutno sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom je 1350, medtem ko se v bolnišnicah zdravi 1237 bolnikov s covidom-19.

Na Inštitutu Jožef Stefan ocenjujejo, da se bo sedemdnevno povprečje okužb spustilo pod 1350 v sredo, v soboto pa se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 1200 covidnih bolnikov.